NEĆETE VJEROVATI KOJE DRŽAVE SU PITANJU: Kad bi izbio treći svjetski rat, ovo su najnesigurnije zemlje…

Bilo da je riječ o njihovim naftnim rezervama, geostrateškom položaju, ili naprosto stanju vojske i naoružanja, 10 zemalja u svijetu u posebno je `nezgodnom` položaju…

Na YouTubeu pojavio se jedan zanimljivi uradak naziva `10 najnesigurnijih zemalja u slučaju Trećeg svjetskog rata`. Iako se na tu temu već mnogo toga govorilo i pisalo, u ovom slučaju je zanimljivo vidjeti koji su razlozi nesigurnosti. Također, lista zemalja koja je objavljena, za mnoge je dosta iznenađujuća. Naime, među nesigurnim zemljama spominju se SAD, Rusija, a pomalo nestvaran podatak je da se na prvom mjestu nalazi, ni manje ni više, već naftom bogata Saudijska Arabija. Upravo zbog toga, ovu listu ipak treba ipak razmatrati s dozom rezerve.

Cijela lista zemalja, od 10. mjesta prema prvom: Izrael, Rusija, Velika Britanija, Kina, SAD, Njemačka, Južna Koreja, Liberija, Solomonski otoci, Saudijska Arabija.

Izrael

Izrael je jedna od zemalja u kojoj bi, u slučaju izbijanja svjetskog rata, zasigurno došlo do velikih problema. Uvoze većinu hrane i goriva, a voda je u cijeloj regiji uvijek bila kamen razdora. Poznato je i da Izrael nije naklonjen svojim komšijama, a ni oni njima. Sukobi s Palestincima traju već desetljećima.

Rusija

U slučaju izbijanja nuklearnog rata, Rusija je posebno nesigurna, budući da bi upravo ona mogla biti meta. Uz to, u Rusiji postoji sistem nazvan “Mrtva ruka“ (Death Hand), koji prati svu nuklearnu aktivnost nad ruskim teritorijem. U slučaju nuklearnog napada ili stradavanja ruskog vodstva u nuklearnom sukobu, sistem aktivira cijelo rusko nuklearno oružje na njihovom teritoriju, piše Business Insider. Ovaj sistem nastao je za vrijeme Hladnog rata i nema potvrde da je isključen.

Iako je Rusija razmatrala da cijeli sistem bude automatski, ipak se u konačnici odlučila da zadnju riječ ipak ima ljudski faktor.

Kako piše Business Insider, u Rusiji postoji poseban bunker koji je za vrijeme Hladnog rata bio najsigurnije mjesto na Zemlji. U tom bunkeru bilo je nekoliko časnika koji su čekali da se ispune tri uvjeta prije aktivacije sistema.
Prvi je `delegiranje`, odnosno dobivanje zapovijedi da budu spremni, drugi je pogibija cijelog sovjetskog vrha, a treći je aktivni nuklearni rat. Ako se sve tri lampice upale, tada na scenu stupaju časnici u bunkeru koji donose konačnu odluku o aktivaciji nuklearne odmazde.

SAD

Slično kao i s Rusijom, u slučaju nuklearne prijetnje, ni SAD-u ne bi bilo ništa lakše. Iako su na vojnim i nuklearnom polju poprilično oboružani, postoji mogućnost da ne bi stigli aktivirati oružje prije napada s drugih strana.

Uz to, sukobi na globalnoj razini toj bi zemlji donijeli puno veće probleme po pitanju unutarnje politike. Razjedinjenost zemlje uzela bi maha, a nemogućnost kontrole dovela bi američki kriminalni milje u nezamislivu prednost.

Liberija

Iako su u najvećoj opasnosti zemlje koje su najviše uključene i izložene svjetskim događajima, uvijek nastradaju i one za koje čujemo samo u slučaju najgorih katastrofa.

Liberija, nedavno najviše pogođena epidemijom ebole, velikim dijelom ovisi o financijskoj pomoći SAD-a, što bi, u slučaju udara na SAD, i za Liberiju bilo pogubno. Kao i za brojne druge zemlje.
Solomonski otoci

Još jedna siromašna zemlja, točnije druga najovisnija zemlja o stranoj pomoći, Solomonski otoci, na ovom su se popisu, osim zbog siromaštva, našli i zbog svog položaja. Za vrijeme Drugog svjetskog rata bili su strateška točka između (jugo)istočne Azije i Australije i Novog Zelanda. Oko Solomonskih otoka tada su se vodile velike bitke, a u slučaju izbijanja novog svjetskog rata, vjerojatno ih čeka slična sudbina.

Saudijska Arabija

Pomalo neočekivano, ali na prvom mjestu najnesigurnijih zemalja u slučaju izbijanja novog svjetskog rata, u videu navode Saudijsku Arabiju.

Iako ima najveće rezerve nafte i dobro surađuje s brojnim zemljama, upravo bi je nafta i mogla “gurnuti preko ruba“. Naime, u slučaju velikog rata, kako se tvrdi u videu, mnoge bi zemlje opkolile one s naftnim bušotinama, pa tako i Saudijsku Arabiju. S obzirom na to da ona funkcionira isključivo pomoću zaštitničkih saveza, jer ima vrlo malo svoje vojske, našla bi se u nezavidnoj poziciji.

Osim toga, Saudijska Arabija, poput Izraela, uvozi najveće količine hrane, a i situacija s pitkom vodom jednako je nezgodna. Iako je Saudijska Arabija monarhija, veliko nezadovoljstvo vlašću vlada i danas, što bi u slučaju sukoba vrlo vjerojatno dovelo i do potpunog kolapsa iznutra.