NAUČNICI KONAČNO OTKRILI: Ko ima ove simptome nažalost ima rak…

Kašalj koji traje duže od tri sedmice svakako je razlog za pretrage. Povišena i uporna temperatura, koja se javlja bez pratećih simptoma gripe ili prehlade, znak je da odete ljekaru.

Maligne bolesti sve češće pogađaju osobe mlađe i srednje životne dobi, pa ako vam sljedeći simptomi traju, nemojte ih nikako ignorirati. Prolazne tegobe vas ne trebaju previše brinuti, ali ako ne nestaju ni nakon tri do četiri sedmice, obavezno otiđite ljekaru.

Mršanje. Većina pacijenata oboljelih od raka, nakon postavljenje dijagnoze, naknadno primjećuju da su drastično smršali. Gubitak do dva kilograma nije zabrinjavajući, ali sve više od toga, ako niste promijenili prehrambene navike, razlog je za odlazak na pregled.

Umor. Osjećate li svakodnevni manjak energije, s poteškoćom ustajete iz kreveta i zaspite iste sekunde, nakon što ste legli, unatoč tome što dovoljno spavate, posjetite ljekara. Hronični umor najčešće je simptom preopterećenog imuniteta. Iako razlog ne mora biti maligni proces, već neka druga hronična bolest ili poremećaj hormona štitnjače, ako traje duže od tri sedmice, potražite savjet stručnjaka.

Stalna bol. Bilo da je riječ o upornoj glavobolji, boli u kostima ili abdomenu, bol koja ne prolazi kroz dvije sedmice može biti predznak malignog procesa.

Promjene na koži. Osim madeža ili rana, obratite pažnju na stalne podočnjake, žutilo kože, hiperpigmentacijske mrlje i ljuštenje.

Problemi s mokrenjem i probavom. Uporne probavne teškoće u obliku proljeva, zatvora ili čestih stolica, u kombinaciji s nadutošću ili krvarenjem čest su pokazatelj raka u probavnom sistemu, a mogu upućivati i na tumor prostate ili jajnika. Ako imate poteškoća s mokrenjem koji traju duže od dvije sedmice, otiđite na pregled.

Nastanak kvržica. Neobjašnjive kvržice ili pojava otoka na koži mogu biti specifičan simptom raka dojke, testisa ili limfnih čvorova.

Stalna temperatura. Povišena i uporna temperatura koja se javlja bez pratećih simptoma gripe ili prehlade znak je za pregled, kažu ljekari.

Uporni kašalj i grlobolja. Kašalj koji traje duže od tri sedmice, ako nemate astmu, svakako je razlog za pretrage. Istraživanja pokazuju da je više od 70 posto slučajeva raka pluća počelo upornim kašljem, dok više od 90 posto oboljelih od raka grla i jezika kažu kako su bol i nadraženost primijetili mjesecima prije nego su otišli ljekaru.

Faktor.ba