NASTAVLJA SE NAORUŽAVANJE| Od Rusije traže “leteće tenkove”: Bjelorusija poklonila Srbiji četiri borbena aviona…

Bjelorusija je poklonila Srbiji četiri borbena aviona “MiG-29”, koji će biti remontovani i modernizovani po istom modelu kao i šest aviona dobijenih od Rusije, rekao je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.

On je naveo da su avioni donirani kao plod dogovora predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Bjelorusije Aleksandra Lukašenka.

Vulin je rekao za beogradsku “Politiku” da će Srbija za godinu dana imati eskadrilu modernizovanih “migova-29”, a stići će i prvi helikopteri “H-145M”.

-Vjerujem da ćemo biti jači i za helikopter ‘Mi-35’, kao i za brojno naoružanje iz naše proizvodnje. Samohodne haubice ‘nora 552’ nalaze se u završnoj fazi ispitivanja u Tehničkom opitnom centru i očekuje se veoma brzo njihov prijem u naoružanje naše vojske – rekao je Vulin.

Govoreći o izvozu naoružanja, on je naveo da je tokom ove godine zaključeno 718 miliona dolara ugovorenih poslova, kao i da su proizvodi srbijanske odbrambene industrije veoma traženi na svim tržištima.

Politika piše i da je Vulin, prilikom nedavne posjete Rusiji, s ministrom odbrane Ruske Federacije Sergejom Šojguom započeo razgovore o nabavci novih helikoptera za potrebe Vojske Srbije.

Riječ je o četiri srednja transportna helikoptera “Mi-17” i četiri jurišna helikoptera “Mi-35”, namijenjena dejstvu po ciljevima na zemlji zbog čega su poznati i kao “leteći tenkovi”.

Helikopteri “Mi-17” su, osim za vojne potrebe, od izuzetnog značaja za vanredne situacije – gašenje požara, sanitetsku evakuaciju, snabdijevanje stanovništva u kriznim situacijama… “Leteći tenkovi” su nešto što srbijanska vojska do sada nije imala, željela ih je SFRJ u tadašnjoj verziji “Mi-24”, ali ih zbog raspada države nije nabavila, piše beogradska Politika.

faktor.ba