NAPIŠI ŠTA MISLIŠ O OVOME| Je li ovo adekvatna kazna: Pogledajte na koliko je osuđen Keljmendi…

Naseru Keljmendiju danas je u Osnovnom sudu u Prištini, izrečena kazna zatvora u trajanju od šest godina i to za organizirani kriminal i stavljanje u promet 25 kilograma heroina i proglašen je krivim za tačku 8. optužnice.

Keljmendi je oslobođen od drugih optužbi i to za ubistvo Ramiza Delalića i organizirani kriminal jer nije dokazano da je počinio ova krivična djela, prenose kosovski mediji.

Period proveden u pritvoru od 2013. do 2017. godine bit će mu uvršten u kaznu od šest godina. Suđenje Keljmendiju je počelo od 2015. godine, a od juna 2017. on se brani sa slobode.

Specijalno Tužilaštvo Kosova pri Osnovnom sudu u Prištini podiglo je jula 2014. godine optužnicu protiv optuženog Nasera Keljmendija. Keljmendi je optužen za više krivičnih djela, uključujući i organizirani kriminal, upravljanje organiziranom kriminalnom grupom, teško ubistvo Ramiza Delalića u Sarajevu 2007. godine.

Iako je Sud BiH tražio njegovo izručenje, do toga nije došlo, zato što prema kosovskim zakonima građanin Kosova ne može biti izručen nijednoj državi koja ne priznaje državu Kosovo i s kojom Kosovo nema međunarodni sporazum o izručenju.

Na prvom pojavljivanju pred sudom Naser Keljmendi je odbacio sve optužbe protiv njega, ocijenivši ih politički motiviranim, jer je bio “sponzor političara koji danas nisu na vlasti”.

Specijalno tužilaštvo je navelo i da je 1. juna 2012. Odsjek za trezor Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Nasera Keljmendija identificiralo u skladu sa Zakonom o inozemnim šefovima narkotika, kao trgovca narkoticima, prenijeli su mediji.

Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) BiH još je 2008., u svojoj prezentaciji Interpolu, navela da je Keljmendijeva zločinačka organizacija umiješana u krijumčarenje droge, cigareta i nafte, trgovinu ljudima, pranje novca i kamatarenje. Isto stoji i u Izvještajnom projektu o organiziranom kriminalu i korupciji.

I Tužilaštvo BiH je Keljmendija označilo kao vođu kriminalne i organizirane grupe.

Slobodna Bosna