NAPIŠI ŠTA MISLIŠ O OVOM: Prikupljali novac za djevojku oboljelu od leukemije, a dio uzeli sebi…

Policijska uprava Doboj podnijela je izveštaj Okružnom javnom tužilaštvu iz ovog grada protiv dvije osobe iz Doboja za koje postoji sumnja da su počinila prevaru zloupotrebivši prikupljena sredstva za pomoć u liječenju petnaestogodišnje Nine Bližnjaković, prenosi Blic.

Ova djevojka oboljela je od težeg oblika akutne mijeloidne leukemije.

Iz policije je potvrđeno da je riječ o Aleksandru LJ. i Bojanu Ž. Navedene osobe su postavljale kutije za prikupljanje pomoći po gradu i trgovačkim objektima, nakon čega su dio sredstava uplatili za liječenje Nine, a dio zadržali za sebe.

POGLEDAJTE KAKVE SE JOŠ PREVARE DEŠAVAJU:

Doktor koji “liječi rak” sodom bikarbonom, osuđen zbog prevare i ubistva

Priča o sodi bikarboni kao čudesnom lijeku protiv raka povlači se po domaćim portalima već godinama, uz prenošenje savjeta i recepata doktora koji ga je “patentirao”.

Nijedan od takvih članaka ne iznosi činjenice o italijanskom doktoru koji je zbog ove prakse izgubio liječničku dozvolu i koji je nedavno osuđen na 5,5 godina zatvora zbog nesavjesne prakse i ubistva pacijenta, piše Raskrinkavanje.ba.

Postoji više verzija priče o tome da je rak zapravo gljivica i da ga je moguće izliječiti sodom bikarbonom koja “alkalizira kiselost tumora”, za koju nema niti jedne zvanične potvrde, niti bilo kakve naučne studije koja je dokazuje.

Jedan od glavnih proponenata ove “terapije”, koji je, iz nekog razloga, privukao pažnju domaćih portala, jeste Tullio Simoncini, bivši doktor iz Italije.

Simoncini se zbog ovakve prakse više puta našao na sudu, svaki put zbog smrti pacijenata koje je “liječio” ubrizgavanjem smjese vode i sode bikarbone u tumornu masu, zbog čega je izgubio i dozvolu da se bavi liječničkom praksom u Italiji.

To su činjenice koje se ne mogu naći ni u jednom od desetina članaka objavljenih na portalima širom regije, koji tvrde da soda bikarbona dokazano liječi maligna oboljenja, često uz propratnu tvrdnju da se ta “tajna” krije od strane proizvođača lijekova, to jest “farmaceutske mafije”. Ovo su neki od naslova takvih članaka:

Tullio Simoncini je prvi put izveden na sud u Italiji, 2003. godine, nakon smrti troje ljudi koje je “liječio”. U sva tri slučaja, radilo se o malignim oboljenjima u finalnom stadiju, koje više nije bilo moguće izliječiti.

Simoncini, koji je tada radio kao klinički onkolog, uvjeravao je pacijente da ih može izliječiti ubrizgavanjem sode bikarbone. U prvom slučaju, jednu takvu “terapiju” je naplatio 400 eura. Pacijent je umro dan kasnije. U druga dva slučaja, “terapija” je trajala nešto duže, te su Simoncini i njegov brat, koji mu je bio asistent, naplatili ukupno 15.000 eura od dvije pacijentkinje. Obje su podlegle bolesti tokom trajanja “tretmana”.

radiosarajevo.ba