NAPIŠI ŠTA MISLIŠ O OVOM| Osnovno osiguranje boraca: Predložena mjesečna pomoć od 130 do 228 KM…

Federalno ministarstvo za boračka pitanja uputilo je na mišljenje Uredbu o pravu na osnovno osiguranje demobilisanih boraca federalnim ministarstvima finansija i pravde, te Uredu za zakonodavstvo. Prema ovoj uredbi, pravo na osnovno osiguranje će moći ostvariti borci koji imaju 60 i više godina bez ikakvih primanja i žene borci sa 50 godina i više, bez primanja.

Salko Bukvarević, federalni ministar za boračka pitanja, za Faktor je rekao kako su borci već predložili kriterije kako bi se došlo do visine primanja za ovu boračku kategoriju.

Podsjećamo, Federalno ministarstvo za boračka pitanja ovu uredbu mora pripremiti do naredne sjednice Vlade FBiH kako bi ona mogla stupiti na snagu ove godine. Naime, ovo pravo je bilo predviđeno u zakonu o pravima demobilisanih boraca, međutim s obzirom da zakon mora proći iscrpnu proceduru do stupanja na snagu, Vlada FBiH je odlučila da uredba bude donesena prije.

– Uredba bi trebalo da stupi na snagu 1.7.2018. godine. A zakon ide u svoju proceduru, pa ćemo vidjeti kada će on biti usvojen. Ministarstvu na čijem sam čelu je naloženo da pripremi uredbu u skladu sa vremenom provedenim u oružanim snagama i da to povežemo sa minimalnom penzijom u FBiH (326 KM). Prijedlog je da borac koji je proveo od 12 do 24 mjeseca u oružanim snagama prima mjesečno 40 posto (130,4 KM) od minimalne penzije u FBiH. Borac koji je proveo od 24 do 36 mjeseci da prima 50 posto (163 KM) od te penzije, a onaj ko je proveo od 36 do 48 mjeseci, primao bi 60 posto (195,6 KM) od minimalne penzije. Borac koji ima od 48 do 52 mjeseca u oružanim snagama, dobijao bi 70 posto (228,2 KM) od minimalne penzije – pojašnjava nam Bukvarević.

Ponavlja kako je to bio zahtjev boraca.

– Uslov je da nemaju nikakvih primanja. Također smo u ovoj uredbi stavili otprilike one iste uslove kakvi su bili u javnom pozivu prošle godine za ostvarivanje pomoći. Procjena je da ovih ljudi ima između šest i sedam hiljada. Oni bi to primali do kraja života ili do promjene, tipa da neko od njih ostvari pravo na penziju na osnovu godina života – rekao nam je Bukvarević.

Faktor.ba