NAPIŠI ŠTA MISLIŠ O OVOM| Je li ovo pravda po tebi: Pogledajte šta će Turska raditi pedofilima…

Turski ministar pravosuđa rekao je da vlasti žele primijeniti hemijsku kastraciju za počinioce seksualnog zlostavljanja maloljetnika.

-Sudovi će odlučiti o provedbi i trajanju hemijske kastracije kako bi suzbili ili smanjili seksualnu želju – rekao je ministar Abdulhamit Gul.

U zemlji vlada gnjev nakon što je prošle sedmice jedan 20-godišnjak napao četverogodišnjeg dječaka na svadbi u pokrajini Adana.

Tužilaštvo je danas tražilo 66 godina zatvorske kazne za napadača.

Hemijska kastracija već je uvedena u Tursku za počinioce seksualnih zločina u maju 2016. godine, ali je Državno vijeće spriječilo njegovu provedbu jer su “definicija liječenja i njegove granice bile nejasne”.

-Na stolu će biti sve opcije, sve mjere koje treba poduzeti za rješenje problema – dodao je Gul.

Glasnogovornik vlade Bekir Bozdag izjavio je jučer osnivanje šestočlanog povjerenstva, uključujući i Gula, radi istraživanja načina rješavanja zlostavljanja djece.

Broj slučajeva seksualnog zlostavljanja djece porastao je s 3.778 u 2006. godini na 21.189 u 2016. godini, prema podacima Ministarstva pravosuđa koje su izdale organizacije za ljudska prava. Gotovo 60 posto osumnjičenih u tim aferama tokom 2016. su bili osuđeni, navodi tursko Udruženje za ljudska prava.

Skupština žena, organizacija za zaštitu prava žena je na Twitteru upozorila da je hemijska kastracija kazna koja nije u skladu s modernima zakonima i da krši ljudska prava.

Turski ministar pravosuđa rekao je da vlasti žele primijeniti hemijsku kastraciju za počinioce seksualnog zlostavljanja maloljetnika. -Sudovi će odlučiti o provedbi i trajanju hemijske kastracije kako bi suzbili ili smanjili seksualnu želju – rekao je ministar Abdulhamit Gul. U zemlji vlada gnjev nakon što je prošle sedmice jedan 20-godišnjak napao četverogodišnjeg dječaka na svadbi u pokrajini Adana.

doznajemo.com