NAPIŠI SLAŽEŠ LI SE SA SAOPĆENJEM MUP-a FEDERACIJE BiH: Demonstranti željeli izazvati opštu nesigurnost…

Učesnicima protesta manipulišu osobe koje su direktno povezane sa političkim subjektima , navodi Federalni MUP.

Grupe demobiliziranih boraca blokirale su jučer i sinoć petlju Šićki Brod na izlazu iz Tuzle prema Sarajevu, petlju Blatuša u Zenici, raskrsnicu magistralnih puteva M4 i M17 u mjestu Karuše, magistralni put M17 u mjestu Želeća kod Žepča, planinski prijevoj Ivan na magistralnom putu M17 Konjic-Sarajevo i Vogošćansku petlju na ulazu u Sarajevu, navode iz Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova (FMUP), prenosi agencija Fena.

Prema tim navodima bila je najavljena i blokada graničnih prijelaza Bijača i Gorica, ali su demobilizirani pripadnici Hrvatskog Vijeća Odbrane (HVO) odustali od te blokade, iako su neki od njih bili glavni inicijatori i podstrekači protesta, ističu iz FMUP-a.

„Indikativno je da je izvršena blokada tri od četiri najveća urbana centra u Federaciji BiH: Sarajeva, Tuzle i Zenice. Evidentno je da je blokada osmišljena i izvedena s ciljem da se izazove stanje opće nesigurnosti i ugrozi javni red i mir u Federaciji BiH“, navodi se.

Veze sa entitetskim političkim subjektima

Dodaju kako je također evidentno kako učesnicima protesta „manipulišu i na njih uticaj vrše osobe koje su direktno povezane sa određenim političkim subjektima u Federaciji BiH“.

Kako ističu iz Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, na to ukazuju i činjenice kako su Vogošćansku petlju blokirale osobe koja su na tu lokaciju dovezena uglavnom sa područja Cazina i Velike Kladuše, kako su blokadu na planinskom prijevoju Ivan izvršile osobe uglavnom sa područja Konjica, Bugojna i drugih dijelova Srednjobosanskog kantona, dok su blokadu petlje Šićki Brod izvršile osobe sa područja Lukavca, Gračanice, Srebrenika i manjim dijelom iz Tuzle.

Federalni policijski organi poduzet će sve mjere u okviru svojih zakonskih ovlaštenja i nadležnosti u cilju osiguranja sigurnosti građana i javnog reda i mira u Federaciji BiH.

AJB

Edin Mušić: Borački protesti su planirani, centar je u Širokom Brijegu

Presjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH prokomentarisao je danas posljednja dešavanja u FBiH, blokadu saobraćajnica i zahtjeve boraca. Kazao da je glavni problem nepostojanje jasnih lidera s kojima bi se pregovaralo.

“Razgovori s ovim ljudima krenuli su u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH 1. avgusta 2016. godine. Stavovi su bili približeni i oni su trebali biti dio timova koji bi radili na izradi rješenja koja će za njih biti dobra”, izjavio je Edin Mušić.

Ipak, komunikacija je narušena nakon izvjesnog vremena, jer je druga strana, kako kaže Mušić, postavila ciljeve koji su za Federaciju BiH nemogući.

“Taj borački dodatak ja na takvom nivou da bi doveo do kraha i prestanka funkcionisanja Federacije BiH. Dogovorili smo da na narednoj sjednici koja će biti do sredine marta, stavimo na dnevni red zakon koji je već bio 24. januara. Drugo, oni očekuju da registar učesnika objavi, to je jedan zahtjevan posao i na tome se intezivno radi“, dodao je Mušić, nalasivši kako je dogovoreno da Vlada u proceduru uputi Zakon o demobilisanim borcima.

Način na koji su jučer izvršene blokade, kaže Mušić, dokazuje da to nije spontan, već planirani proces.

“Kad se uđe u komunikaciju s tim ljudima, vidite da je to strašno dobro umreženo i uvezano. Po nekim procjenama centar tog dešavanja je u Širokom Brijegu”, kazao je Edin Mušić, zatraživši više vremena za analizu.

Mušić je kazao da će registar korisnika biti javno objavljen, te da se bespotrebno spekulira s brojem korisnika koji je realniji nego što se misli.

Klix