NAPIŠI SAMO JEDNU RIJEČ| Vučić žestoko odgovorio Dodiku: Pogledajte kako ga je ponizio…

Sastanak Vučića i Izetbegovića s predsjednikom Turske izazvao je i reakcije u BiH. Postavlja se pitanje koga je Izetbegović predstavljao i u čije ime je govorio. Najglasniji je bio predjednik RS koji tvrdi da Izetbegović nema ovlaštenja govoriti u ime drugih naroda.

– Turska se direktno miješa u odnose unutar BiH, smatra predsjednik RS Milorad Dodik. Tvrdi da je to direktna podrška Bošnjacima.

– Nemam informacije o tome, ali je to jedan ozbiljan presedan da samo jedan član i to ne predsjedavajući Predsjedništva, odlazi na takve sastanke i pokušava dati sasvim drugu dimenziju, smatra Milorad Dodik.

Iz HDZ 1990 smatraju da to nije prvi put i da Izetbegović svjesno ignoriše činjenicu da su u BiH tri člana Predsjedništva iz tri konstitutivna naroda.

– Nije dobro da sjede dvojica iz BiH, a da nema trećeg. Mislim da bi bilo korektno da je i neko od hrvatskog naroda razgovarao, smatra Ilija Cvitanović iz HDZ 1990.

Tvrde da je neozbiljno da Izetbegović ide sam u Tursku, pošto on može predstavljati samo 23 posto BiH, a ne cijelu. Inače, on je sam rekao da se o BiH treba raspravljati unutar BiH, tri člana Predsjedništva, a ne pojedinačno.

– To je opasno za BiH i dolazi od onih koji se uporno nastoje prikazati kao zaštitnici BiH, kao Izetbegović, a ustvari urušava srž njenih institucija, smatra Dodik.

U svakom slučaju teme razgovora moraju biti usaglašene. Bespotrebno je na takav način komunicirati, tvrde iz SDP-a.

– Ovo nije bio sastanak predstavnika srpskog i bošnjačkog naroda, nego institucija BiH i Srbije, sve drugo je zamka u koju nas žele uvući.

Iz DF-a tvrde da je ovo dogovorena priča između Srbije i Hrvatske, a koja se preko Turske realizuje u BiH.

TV1