NAPIŠI SAMO JEDNU RIJEČ – ŠTA MISLIŠ O OVOM: Hamdija Lipovača i ostali oslobođeni optužbi za zloupotrebu položaja…

Prvostepenom odlukom Kantonalnog suda u Bihaću Hamdija Lipovača i ostali oslobođeni su krivice za zloupotrebu položaja u slučaju “Stens”.

Tužilaštvo USK teretilo ih je za zloupotrebu položaja i još nekoliko drugih tačaka optužnice podignute još u januaru 2016. godine. Lipovača i Gluhalić, kao prvooptuženi i drugooptuženi oslobođeni su po svim tačkama optužnice, kao i svi ostali osumnjičeni.

Obrazlažući presudu, predsjedavajući Vijeća Reuf Kapić je rekao da Sudsko vijeće nije uvjereno da su optuženi imali zajednički cilj da pribave imovinsku korist, odnosno oštete budžet Općine Bihać prilikom izvođenja radova na izgradnji sportsko-rekreativnog centra Stens u Bihaću u periodu od 2006. do 2009. godine.

Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona teretilo je Hamdiju Lipovaču te Alena Gluhalića, Aidu Džambegović, Senku Zolić i Seada Dupanovića da su, prilikom izvođenja radova na sportsko-rekreativnom centru Stens u Bihaću, iskorištavali svoje položaje te unošenjem neistinitih podataka u građevinske knjige i uvećavanjem vrijednosti izvedenih radova, na štetu Općine Bihać, pribavili korist u ukupnom iznosu od pola miliona maraka.

Prema optužnici koja je podignuta u januaru 2016. godine Lipovači i Gluhaliću se stavlja na teret da su, u periodu od septembra 2006. do oktobra 2009. godine iskorištavali službene položaje i to Lipovača kao načelnik Općine Bihać i zastupnik investitora te Gluhalić kao direktor Agra d.o.o. Bihać – izvođač radova, na način da su unošenjem neistinih podataka u građevinske knjige i uvećavanjem vrijednosti izvedenih radova na centru Stens, na štetu Općine Bihać pribavili korist Agra d.o.o. Bihać veću od 510.000 KM.

Jednako tako, optuženi Lipovača i Gluhalić su, na osnovu dogovora i nakon zaključivanja dva nezakonita aneksa osnovnog ugovora o izvođenju radova na centru Stens, korištenjem krivotvorenih isprava i iskorištavanjem službenih ovlasti, omogućili Agra d.o.o. da kod Raiffeisen Bank d.d. dobije kredit od 850.000 KM.

Aidu Džambegović, koja je u to vrijeme bila pomoćnica općinskog načelnika, i Senku Zolić, koja je obavljala poslove stručne savjetnice u Službi za finansije i računovodstvo Općine Bihać, tereti se da su grubim kršenjem propisa i propuštanjem službenog nadzora u okvirima svojih službenih ovlasti propustile kontrolu dostavljanih faktura Agra d.o.o., čime su nanijele štetu Općini Bihać.

Seada Dupanovića se tereti da je u pogledu nadzora nad izvedenim elektro radovima u centru nesavjesno postupao ovjeravajući svojim potpisom netačne količine ugrađenog materijala i time oštetio Općinu Bihać za više od 37.000 KM.

Prilikom iznošenja završnih riječi prošle sedmice Lipovača je kazao da je u tom periodu bio mlad političar, da su mu bili bitni izbori i da je želio da uradi što više projekata. Napomenuo je da tada, ni usmeno, ni pismeno nije dobijao upozorenja iz općinskih službi da nešto nije u skladu sa zakonom, dok je njegov advokat Salih Hodžić utvrdio da je afera “Stens” odgovornost nadzornih i građevinskih organa, kao i šefova općinskih službi, a ne načelnika čija je funkcija politička.

Hamdija Lipovača je 2004. godine izabran za načelnika Općine Bihać i tu funkciju je obavljao šest godina. Na izborima 2010. godine je izabran u Zastupnički dom BiH, ali je odbio mandat budući da je imenovan za premijera USK. Lišen je slobode 17. decembra 2014. u porodičnoj kući u bihaćkom naselju Midžića Mahala u akciji Federalne uprave policije i Tužilaštva USK, zbog sumnji na nezakonitosti prilikom izvođenja radova na sportsko-rekreativnom centru Stens u Bihaću.

Trenutno mu se sudi i pred Općinskim sudom u Sanskom Mostu, gdje mu se na teret stavlja da je u periodu od aprila 2006. godine do januara 2010. godine, kao načelnik Općine Bihać, svojim nesavjesnim postupanjem u Projektu izrade geoinformacijskog sistema Općine Bihać nanio štetu Općini Bihać u iznosu od 921.501,30 KM.

Osim toga, protiv njega se vodi proces i pred Općinskim sudom u Bosanskoj Krupi, a prvostepenom presudom iz marta 2017. godine oslobođen je optužbi za krivično djelo zloupotrebe položaja u periodu dok je bio premijer Unsko-sanskog kantona i vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova.

Klix