NAPIŠI SAMO JEDNU RIJEČ| Je li Kolinda zaslužila ovo: Na aerodromu je nije dočekao nijedan visoki zvaničnik…

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović sinoć nije doputovala na Međunarodni aerodrom Sarajevo, iako je to bilo najavljeno.

Hrvatski mediji sinoć su javili da su “sigurnosni razlozi” bili uzrok odgode dolaska u Sarajevo.

U to vrijeme na Međunarodnom aerodromu Sarajevo bio je spreman odbor za doček, na čelu s ministrom vanjskih poslova BiH Igorom Crnatkom.

Najavljeni protesti raznih udruženja u Sarajevu zbog dolaska hrvatske predsjednice navodno su bili uzrok odgode dolaska predsjednice Republike Hrvatske.

Predsjednica Republike Hrvatske jutros je doputovala u Sarajevo, a kako Radiosarajevo.ba nezvanično saznaje, na Međunarodnom aerodromu Sarajevo dočekali su je samo dogradonačelnik Grada Sarajeva Ivica Šarić, zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić i ambasador Republike Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio.

Niko od državnih ministara niti članova Predsjedništva BiH nije bio prisutan na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Ovo je prvi put da visoki zvaničnik jedne zemlje na Međunarodnom aerodromu Sarajevu bude dočekan bez državnih ministara Bosne i Hercegovine ili članova Predsjedništva BiH.

Index.hr o posjeti Kolinde Grabar-Kitarović: Ima li pilota u avionu

Posjeta hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović BiH tema je medija i u susjednoj državi. Komentator portala index.hr Gordan Duhaček napisao je osvrt na brojne “gafove” prije i tokom posjete Kolinde Grabar-Kitarović.

U komentaru, između ostalog, piše:

“… Hrvatska predsjednica i njeni suradnici nisu uspjeli odletjeti avionom od Zagreba do Sarajeva te Kolinda uopće nije stigla u glavni grad BiH kako je i kada po protokolu bilo dogovoreno. Nažalost, nije samo put od parsto kilometara od Zagreba do Sarajeva bio veliki izazov za hrvatsku predsjednicu, nego se nije udostojila pravodobno informirati svoje domaćine kako joj se ipak spava kod kuće i da stiže sutra ujutro pa je ministar vanjskih poslova Igor Crnadak uzaludno sinoć čekao da ”kraljica Balkana” sleti na sarajevski aerodrom Butmir.

Odgodila let u zadnji trenutak, a nije javila službenom Sarajevu

Jutros je pak u medije plasirano objašnjenje kako je let odgođen zbog sigurnosnih razloga, o kojima ništa konkretnije nije rečeno. Bilo kako bilo, činjenica da je Kolindin dolazak u Sarajevo odgođen bez najave predstavlja neuobičajeno i bezobrazno kršenje diplomatskog protokola, kako je upozorio iskusni bh. diplomat Zlatko Dizdarević u jednom intervjuu. Nije iznenađujuće što se Crnadak jutros nije htio pojaviti na Butmiru, nego je poslao svojeg zamjenika da dočeka visoku gošću iz Hrvatske.

Grabar-Kitarović je tako i prije nego što je došla u Sarajevo uspjela oko svojeg posjeta BiH stvoriti vašarsku atmosferu, i to onim što se u tenisu naziva neprisiljena pogreška tj. loš potez koji nije bio iznuđen. U ovom slučaju hrvatska predsjednica nije, dakle, naišla na koru banane, nego je sama bananu ogulila, bacila koru ispred sebe i onda na nju nagazila kako bi na ludo komičan način sletjela na vlastitu stražnjicu.

Uslijedio je sastanak s članovima Predsjedništva BiH, a poslije toga zajednička press konferencija s predsjedavajućim Draganom Čovićem, na kojoj se Kolinda posvetila svojoj omiljenoj temi – medijima koji joj rade o glavi. Izvlače njene izjave iz konteksta, a njena je duša čista.

Kolindin sarajevski napad na medije

Problem s tim narativom je što se u njemu ignorira da je golemu većinu svojih gafova, skandala i štetnih izjava proizvela sama predsjednica, dok su mediji većinom o tome izvijestili i, ruku na srce, tome se rugali. Nije nitko drugi do ona izvaljivao bedastoće o 10.000 potencijalnih terorista u BiH, nije nitko do njen tim plasirao po medijima da kod Erdogana ide prvenstveno pričati o izbornom zakonodavstvu susjedne države itd. Mediji nemaju potrebe izvrtati predsjedničine izjave, čak i ako su iznimno kritički prema njoj nastrojeni; originali izjava su posve dovoljni da izazovu kolutanje očima.

Evo jednog reprezentativnog primjera Kolindine poetike s današnje pressice u Sarajevu: ”Hrvatska doslovno grli BiH geografski, a nadam se i u svakom drugom smislu.” Nema se tu što izvlačiti iz konteksta, parodijski je moment sadržan u samoj izjavi. Ili: ”O rješenjima (izbornog zakonodavstva; op.a.) trebaju se dogovoriti politički predstavnici Bosne i Hercegovine.” Ako je to službeni stav hrvatske predsjednice, zašto onda putuje svijetom i s Erdoganom i, u međuvremenu se doznaje, s Vladimirom Putinom priča o tome? Ili trenutni vrhunac: povratila je titulu “kraljice Balkana”, Majke Srebrenice su joj oprostile. Skeč sam po sebi, ne treba ništa vaditi iz konteksta.

Da se na kraju teksta vratimo filmskim referencama koje se savršeno nadovezuju na činjenicu kako ni avionski let između Zagreba i Sarajeva u režiji Kolinde Grabar-Kitarović nije moguće ipak nekako ne pretvoriti u gaf. Predsjednica je jutros napokon uspješno doputovala u službeni posjet BiH, ali i dalje nije jasno – ima li pilota u avionu, piše, između ostalog, komentator Indexa.

radiosarajevo.ba