NAPIŠI PODRŽAVAŠ LI OVO: Pogledajte kako neki u Srbiji žele kazniti Šešelja poslije presude u Hagu…

Srbijanska nevladina organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava (YiHR) zatražila je u srijedu da se Vojislavu Šešelju uskrati zastupnički mandat u Skupštini Srbije, nakon presude kojom je u Haagu osuđen na 10 godina zatvora.

Inicijativa mladih za ljudska prava pozva predsjednicu srbijanskog parlamenta Maju Gojković i parlamentarce da, sukladno zakonu, konstatiraju prestanak mandata zastupnika Vojislava Šešelja zbog presude koju mu je izreklo Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne kaznene sudove u Hagu (MICT).

U saopćenju te organizacije ukazuje se kako Zakon o izboru narodnih zastupnika “jasno i nedvosmisleno propisuje” da mandat prestaje ukoliko je zastupnik pravomoćnom sudskom odlukom osuđen na bezuvjetnu kaznu zatvora od najmanje šest mjeseci.

U priopćenju Inicijativa ocjenjuje kako “građani Srbije ne zaslužuju” da ih u parlamentu predstavlja čovjek “koji je zbog odgovornosti za progone civila osuđen na 10 godina zatvora”, a koji je “i danas jedan od najvidljivijih glasnogovornika ratnohuškačke politike”.

Kandić: Suđenje Šešelju nanijelo je veliku štetu čitavom procesuiranju zločina

Drugostepena presuda kojom je lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj osuđen na 10 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti jeste uspjeli pokušaj Haškog tribunala da se na dostojanstven način izvuče iz slučaja koji je nanio veliku štetu čitavom procesuiranju zločina.

To je izjavila osnivačica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić, komentirajući drugostepenu presudu Mehanizma za međunarodne krivične tribunale, kojom je Šešelj osuđen na 10 godina zatvora i proglašen krivim za progon i podsticanje na progon Hrvata u selu Hrtkovci u Vojvodini 1992. godine.

“Nije osuđen za udruženi zločinački poduhvat, što se moglo i očekivati, jer kada je u pitanju taj poduhvat niko iz Srbije nije osuđen ni kada je u pitanju Hrvatska niti Bosna i Hercegovina”, ocijenila je Kandić.

Prema njenim riječima, ono što je začuđujuće je da za sve izjave Šešelja u Vukovaru, Malom Zvorniku i Sarajevu nema dokaza da su imale konkretne posljedice po život ljudi.

“Sve u svemu, ovo je uspjeli pokušaj Haškog tribunala da se na dostojanstven način izvuče iz slučaja Šešelj, koji je nanio veliku štetu čitavom procesuiranju zločina”, dodala je Kandić.

Apelaciono vijeće suda konstatiralo je da je Šešelj kaznu već odslužio, jer je u pritvoru u Hagu bio od 2003. do 2014. godine. Na to je Kandić, koja sada predvodi inicijativu za osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o stradalima ratova ‘90-ih (REKOM) rekla da se podrazumijevalo da će Šešelj ostati na slobodi.

“Imamo Šešelja, on jeste osuđeni ratni zločinac i poruke iz Hrtkovaca moraju ovdje biti veoma zapamćene, jer je sudski dokazano da su ti govori imali posljedice po ljude i doveli do prisilnog iseljavanja Hrvata”, zaključila je Kandić.

radiosarajevo.ba