NAPIŠI JE LI OVO UREDU: Na stotine navijača BiH sa kupljenim kartama nije moglo ući u Mejdan da gledaju utakmicu…

Mrlju na veličanstvenu atmosferu u Mejdanu, gdje je sinoć rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila Švicarsku, bacio je propust organizatora, koji nije uspio osigurati ulazak u dvoranu svim navijačima koji su imali kupljene ulaznice.

Velika dvorana Mejdan bila je ispunjena i sat vremena prije početka utakmice, kada se na ulazu stvorila velika gužva.

-Ovo je ozbiljan propust organizatora jer je po mojoj procjeni blizu 1000 ljudi ostalo ispred Mejdana iako smo svi imali uredno kupljene karte. Na ulazu nije bilo aparata za skeniranje ulaznica što je dovelo do toga da su prolazile i osobe koje nisu imale karte. Bila je velika gužva, skoro pa i stampedo, nakon čega je napolju ostao veliki broj nas koji smo imali uredno kupljene ulaznie – istakao je jedan od razočaranih navijača i čitatelja Tuzlainfo.ba portala.

Ovakve situacije nisu strane za tuzlansku publiku, koja je i ranije na utakmicma rukometne i košarkaške reprezentacije BiH, često zbog više prodatih ulaznica ili slabe kontrole ulaska osoba koje nemaju ulaznice znala ostati ispred Mejdana, čiji kapacitet već odavno nije dovoljan za ovakve utakmice.

Zmajevi samo jednom izborili plasman na veliko takmičenje preko baraža

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine plasirala se u dodatne kvalifikacije (baraž) za nastup na Svjetskom prvenstvu 2019. godine u Danskoj i Njemačkoj, nakon što je večeras u odlučujućem susretu kvalifikacija u tuzlanskom Mejdanu pobijedila direktnog konkurenta za prvo mjesto u grupi 6, selekciju Švicarske sa 21:15 (11:6).

Najboljim rukometašima naše zemlje to će biti osmi put za 22 godine da igraju u baražu za nastup na evropskim ili svjetskim prvenstvima.

Na posljednjoj prepreci za plasman u završnicu najvećih međunarodnih takmičenja bh. rukometaši su zaustavljeni šest puta, dok su bili uspješni samo jednom.

U baražu za EP 2002. godine u Švedskoj BiH je eliminirana od Danske, četiri godine kasnije za EP u Švicarskoj od Norveške, a 2008. za EP u Norveškoj bolja od BiH bila je Češka.

U dodatnim kvalifikacijama za svjetsku smotru reprezentacija BiH je 2009. godine zaustavljena od Mađarske, a četiri godine kasnije za SP u Španiji poražena je od Njemačke.

Jedini uspješan nastup u baražu bh. rukometaši su ostvarili u junu 2014. godine kada su eliminirali ekipu Islanda, izborivši učešće na SP-u u Kataru 2015., što je bio jedini nastup bh. selekcije u završnici velikih takmičenja.

Posljednji put u baražu za SP 2017. u Francuskoj bh. rukometaši su igrali 2016. godine kada su zaustavljeni od selekcije Švedske.

Žrijeb baraža, koji će se igrati sredinom juna ove godine, obavit će se 28. januara, posljednjeg dana Evropskog prvenstva koje je u petak počelo u Hrvatskoj. U žrijebu će učestvovati šest pobjednika kvalifikacijskih grupa te 12 ekipa sa Evropskog prvenstva u Francuskoj.

Evropu će na SP-u predstavljati 13 reprezentacija, a već su poznata tri učesnika – aktuelni prvaci svijeta Francuzi te domaćini Danci i Nijemci. Četvrti učesnik bit će evropski prvak ili najbolje plasirana ekipa ukoliko titulu osvoji Francuska, Danska ili Njemačka.

faktor.ba