NAPIŠI JE LI OVO PO TEBI PRAVDA: Nakon što je izbo trudnu ženu, D. Komšić osuđen na…

David Komšić (20), koji je u veljači prošle godine brutalno ubio svoju bivšu trudnu djevojku Kristinu Krupljan (19), danas je na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđen na 30 godina zatvora.

Nakon presude, Komšićev otac počeo je pljeskati i vikati:

– Bravo, sudite dijete jer je iz Bosne.

Obitelj Komšić potom su izveli iz sudnice.

Otac i majka Komšić otišli su iz sudnice, a obrazloženje je u suzama ostala slušati Davidova sestrična.

Obitelj ubijene je bez posebnih emocija slušala obrazloženje.

Sud je utvrdio kako nema dokaza da je Kristinu ubio iz bezobzirne osvete niti da je planirao ubojstvo. Uvjereni su da je riječ o situacijskom zločinu i teškom ubojstvu na okrutan način.

Što je Komšića nagnalo da Kristinu ubode čak 88 puta ostaje nepoznanica jer David nije iznosio obranu. U trenutku ubojstva nije bio neubrojiv niti je bez svoje krivnje doveden u stanje razdraženosti. Sud je zaključio kako se mogao kontrolirati.

Kod ubojice su utvrdili visok stupanj potisnute agresivnosti i nizak stupanj tolerancije.

Sud mu je presudio prema osnovnim odredbama tj. kao odrasloj osobi, a ne kao prema mlađem punoljetniku.

– Vrsta kaznenog djela nije odraz dobi mlađeg punoljetnika kao ni njegovo držanje i stavovi, obrazložio je sud.

‘Vjerujem da nema mjesta za žalbu’

Otegotne okolnosti Komšiću su bile te što je već osuđivan zbog prometne nesreće te što je znao da je Kristina trudna. U tom kontekstu, ističu se i njegovi raniji napadi na djevojku.

– Sudsko vijeće poslalo je jasnu poruku da se zločin ne isplati. Ovdje nema mjesta za trijumfalizam jer obje obitelji su devastirane. Što se tiče Državnog odvjetništva, vjerujem da nema mjesta za žalbu, presuda je objektivno obrazložena i ima pokriće, rekao je odvjetnik obitelji Krupljan Krešimir Škarica.

Saslušali 18 svjedoka

Komšić je 88 puta nožem ubo i porezao svoju bivšu djevojku koja je preminula od težine ozljeda. U trenutku napada Kristina je bila trudna s drugim muškarcem. Komšić ju je ubio dok su nakon večere sjedili u njenom automobilu ispred ulaza zgrade u Prilazu sv. Josipa Radnika na zagrebačkoj Volovčici, gdje je Kristina živjela s mamom. Sa suvozačkog mjesta gdje je sjedio, Komšić je Kristinu lijevom rukom pritisnuo na vozačko sjedalo kako se ne bi mogla osloboditi i micati. Potom ju je 73 puta ubo nožem te joj zadao još 15 ubodno-reznih rana po tijelu i glavi, većinom u vrat i glavu.

“Nije utvrđen otac djeteta, niti čiji je nož kojim je ona ubijena”
Županijski sud u protekla je dva mjeseca saslušao svih 18 predloženih svjedoka i proveo vještačenja.

U prijašnjem postupku protiv njega u kojem je optužen da je u travnju 2016. izazvao prometnu nesreću u kojoj je poginuo pješak (72), sudilo mu se kao odrasloj osobi.

Početkom godine za taj je zločin pravomoćno osuđen na 14 mjeseci zatvora. Današnja presuda za Kristinino ubojstvo bit će nepravomoćna. Poslije presude Komšić će, ako ga proglase krivim, ostati u pritvoru. Nakon toga njegov odvjetnik može pokrenuti žalbeni postupak. U slučaju da se Komšiću kazna izrekne kao punoljetniku, odnosno odrasloj osobi, u zatvoru bi mogao provesti minimalno 10, odnosno maksimalno 40 godina zatvora. Naime, Komšić je optužen za teško ubojstvo, a Kazneni zakon jasno propisuje da je za tu vrstu zločina predviđena kazna od najmanje deset godina zatvora.

24sata.hr