NAPIŠI AKO MISLIŠ DA JE KOLINDA ISKRENA: Pogledajte kakvu je pomoć iz Hrvatske za BiH najavila…

Prošlo je šest godina od posljednje trilaterale na predsjedničkoj razini. Današnji sastanak je bio izuzetno koristan jer se pored postojećih pitanja dotakli i područja saradnje koja moraju biti produktivna i pozitivna, kazala je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović nakon trilateralnog sastanka u Mostaru.

“Glavna tema razgovora je bila Strategija Evropske komisije o Zapadnom Balkanu. Hrvatska u potpunosti podržava suverentitet, teritorijalni integritet i cjelovitost BiH, te konstitutivnu jednakopravnost naroda BiH na cijelom teritoriju BiH i njen evropski put”, kazala je Grabar Kitarović.

“Samim time ćemo kroz Evropsko vijeće nastojati učiniti koliko god možemo kako bi potaknuli proces evropskih integracije BiH. Čestitam na predavanju odgovora na Upitnik EK. Hrvatska će zagovarati evropski put i kandidaturu BiH za članstvo u EU što je prije moguće”, navela je on.

Kako je kazala, u budućnosti vidi zajedničke nastupe BiH, Hrvatske i Srbije na trećim tržištima. Istakla je da su se predsjednici dotakli i demografskih kretanja na prostorima zemalja Zapadnog Balkana.

Izetbegović: Imamo urgentan problem sa Hrvatskom

Trilateralni sastanak između BiH, Srbije i Hrvatske održan je u Mostaru. Predstavnici država obratili su se medijima navode da su neke teme razgovora bile ekonomske, socijalne i demografske.

“Teme su bile ekonomski, socijalni i demografski pristupi problematici naše tri države. Suština za strategiju EU odnosno proširenje i tražili smo dodirne tačke za proširenje odnosa. Bilo je riječi o gradnji ambijenta kako bi izvršna vlast u sve tri države bila sposobnija rješavati otvorena pitanja, koja se primarno odnose na našu budućnost bez obzira o kojoj infrastrukturi govorimo”, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović.

“U njoj vidimo šansu da počnemo rješavati ono oko čega smo se složili da je problem svake zemlje na Balkanu, a to je iseljavanje mladih ljudi. Upravo tih vodećih inicijativa, pomirenje, reforme, izgradnja infrastrukture, smanjenje zapaljive retorike… U toj strategiji je sadržan lik onoga što su problemi unutar BiH. Konačno startaju intenzivniji rad Komisija koji bi pripremile odgovore za rješavanje ovih pitanja. Imamo urgentan problem sa Hrvatskom vezano za Pelješki most i drago mi je da je predsjednica Hrvatske ponovila da Hrvatska stoji iza onoga što su prava BiH. Sa Srbijom smo govorili o infrastrukturi i autoputu koji bi kao prsten trebao povezati BiH i Srbiju”, naveo je Izetbegović.

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić naveo je da dobri odnosi u trouglu tri države omogućavaju i dobre odnose unutar BiH. “Imamo puno stvari koje su zajedničke poput nfrastrukture i ekonomskih odnosa. Međusobna razmjena jako raste. Naši ljudi od toga imaju veliku koristi i na tome treba raditi”, naveo je Ivanić.

N1