Nakon vozača koji je razbio policijski radar, u Žepču se spremaju na masovno uništavanje mjerača brzine…

Posljednjih dana se na Facebooku pojavila grupa koja poziva na uništavanje radara u Federaciji BiH.

Grupa je osnovana u Žepču, a u kratkom periodu dobila je mnoštvo članova iz cijele BiH. Tako se navodi kako se događaj pod nazivom “Masovno razbijanje radara” planira organizirati 28. februara u 11 sati, navodi “Večernji list”.

Budući da je grupa javna, vrlo brzo po objavi događaja i datuma njegovog “održavanja”, brojni građani izrazili su svoje mišljenje o radarima u FBiH. Većina njih smatra kako imamo previše radara te da oni nisu postavljeni na odgovarajućim mjestima.

– Razumijem i podržavam kontrolu brzine radarima u naseljenim mjestima, tamo gdje je pojačana frekvencija pješaka, posebno u blizini škola, ali nikako ne mogu shvatiti smisao ograničenja brzine saobraćaja m/v i radarsku kontrolu na mjestima koja su ‘pustopoljina’ u kasnim večernjim satima ili noćnim, kao, naprimjer, radar u blizini Petrovca, na cesti kod EP stanice, gdje je ograničenje 50 km/h, ili radare na prilazima Bihaću, na uzvišenju iznad Ključa itd. Krajina je krcata besmislenim radarima i besmislenim ograničenjima brzina – komentirao je jedan od članova grupe.

Drugi smatraju da se često radari postavljaju samo radi punjenja budžetskih rupa. Ima i onih koji u radarima vide spas većeg broja života, posebno djece.

Iz Ministarstava unutrašnjih poslova navode da je cilj postavljanja radara i povećanog broja radarskih kontrola smanjenje broja poginulih osoba na saobraćajnicama.

Podsjetimo, na području Federacije Bosne i Hercegovine u prvih osam mjeseci prošle godine evidentirano je više od 18.000 saobraćajnih nesreća u kojima je poginulo 120 osoba, a gotovo 4.500 je povrijeđeno.

Međutim, sve te brojke izgleda su manje bitne, jer nakon objave grupe “Masovno razbijanje radara” na poziv se prijavilo 1.200 osoba koje navode da će ići u ovu “akciju”, te više od 4.000 onih koji su zainteresirani za taj događaj.

Podsjećamo i da je 25. januara ove godine vozač Mercedesa na magistralnom putu M-17, u općini Žepče, zaustavio vozilo, izašao iz njega, razbio mobilni policijski radar i bacio ga preko zaštitne ograde.

Avaz