NAKON UTAPANJA MLADE ZENIČANKE NA GRADSKIM BAZENIMA: Sud odlučio da su tri optužena nevini…

Sutkinja Općinskog suda u Zenici Melisa Kovačević donijela je oslobađajuću nepravosnažnu presudu protiv Munira Tutnjića (54) iz Žepča, Ibrahima Mahmića (50) i Harisa Karića (33) iz Zenice zbog tragedije koja se u sedmom mjesecu 2015. godine dogodila na Gradskim bazenima u Zenici, kada se utopila Jasmina Tarabar (31) iz Zenice.

Zbog činjenice da je Sud ustvrdio da praktično niko nije kriv za utapanje mlade Zeničanke, a nakon što se doznalo za oslobađajuću presudu, brojni građani Zenice komentirali su negativno ovu presudu, piše “Dnevni avaz”

Podsjetimo, zbog nezapamćene tragedije na zeničkim bazenima, Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona podiglo je optužnicu protiv Tutnjića i Mahmića, koji su se teretili za krivično djelo izazivanje opće opasnosti, te protiv Karića zbog krivičnog djela nepružanje pomoći.

OPTUŽNICA. Prema navodima iz optužnice, Tutnjić i Mahmić, kao zaposlenici Javnog preduzeća za upravljanje i održavanje sportskih objekata Zenica zaduženi za čuvanje gradskih bazena od posjetilaca izvan radnog vremena, postupili su suprotno svojoj obavezi te dozvolili ulazak kroz kapiju bazena Lejli Bejtić, Ajli Škrbić, Harisu Kariću i Jasmini Tarabar. Iako su, prema navodima, znali da se bazen kao opasno sredstvo koristi pod posebnim uslovima, uz prisustvo spasilaca, dozvolili su im kupanje mada su mogli primijetiti da su navedene osobe bile alkoholizirane. Četvero mladih, koji su unijeli čaše i flaše, nastavili su piti pored bazena.

Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) teretilo je i Karića, koji je stepenicama ušao u bazen s Jasminom. On je prvi zaplivao uzduž bazena, nakon čega je za njim zaplivala i Jasmina. Za njima su kasnije ušle Lejla i Ajla, koje su se zadržale uz ivicu bazena kod stepenica.

– Haris se, onda, okrenuo i plivao pored Jasmine, koja se utapala, ne pokušavši da joj pomogne niti da traži pomoć prisutnih, nego je nastavio plivati prema stepenicama s namjerom da prođe pored Lejle i Ajle, a da im ne kaže da je Jasmina potonula – bilo je navedeno u optužnici.

Zatim ga je Ajla, navodno, upitala gdje je Jasmina da bi se okrenuo, ne začudivši se što je nema. Potom je izašao iz bazena, pokazavši Lejli s ruba bazena mjesto gdje se Jasmina vidjela na dnu bazena.

Mlada ekonomistica izgubila je život 19. jula 2015. godine u 1.30 sati, nakon koncerta koji je organiziralo Javno preduzeće za upravljanje i održavanje sportskih objekata Zenica.
Tada je Lejla zaronila i izvukla Jasminu na rub bazena, gdje joj je davala prvu pomoć, a poslije i druge osobe koje su pozvane, ali je ona preminula i prije pružanja pomoći.

NEGIRALI KRIVICU. Osumnjičeni Munir i Ibrahim u svojim izjavama negirali su izvršenje krivičnog djela, tvrdeći da oni nisu pustili navedene osobe nego da su same ušle. Osumnjičeni Haris je, također, negirao izvršenje krivičnog djela, navodeći da nije vidio kada je Jasmina potonula i da nije bio u njenoj blizini.

Tužilaštvo ZDK uputilo je žalbu Kantonalnom sudu u Zenici zbog oslobađajuće presude.

Doznajemo.com/Avaz.ba