NAKON TUZLE POTPUNO OBUSTAVLJEN SAOBRAĆAJ U SREDNJOJ BOSNI: Velika katastrofa je pogodila BiH…

Zbog intenzivnog snijega saobraćanje je usporeno, jednom trakom, kod mjesta Previle, na magistralnom putu M-1.8 Tuzla Srebrenik.

Snijeg je otežao i usporio saobraćnje u zapadnim, sjeverozapadnim i sjevernim dijelovima naše zemlje, naročito na dionicama u višim predjelima, gdje je za teretna vozila obavezna upotreba lanaca.

Izdvajamo magistralne puteve:Bihać-Bosanski Petrovac-Ključ, Bosanski Petrovac-Drvar, Bihać- Bosanski Novi i Bihać- Velika Kladuša kao i magistralni put M-17 kod Žepča (lokalitet kod tunela Karaula). Zbog izlijevanja vode na kolovoz potpuno je obustavljen saobraćaj na regionalnom putu Visoko- Kakanj u mjestu Muhašinovići, alternativni pravci su u funkciji.

Zbog izlijevanja rijeke Kreševke otežano se saobraća i na putnim pravcima Kiseljak- Kreševo i Kreševo-Lepenica. Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da vožnju prilagode trenutnim uslovima na putevima. Magla smanjuje vidljivost na dionicama u jugoistočnim krajevima naše zemlje.Upozoravamo i na učestale odrone kamenja i zemlje na kolovoz. Napominjemo vozače da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Na autoputu A-1 preticajnom trakom saobraća se na dionici Sarajevo zapad-Lepenica zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban Brdo. Molimo vozače da na ovoj dionici autoputa voze opreznije i smanjenom brzinom.

Zbog aktiviranih klizišta izmjenjen je režim saobraćaja i na magistralnom putu M-16 Banja Luka-Crna Rijeka (na lokalitetu Gornji Šeher), kao i na regionalnim putevima R-441 Banja Luka-Turbe (Ljubačevo) i R-454a Bratunac-Drinjača.

Jednom trakom saobraća se na magistralnom putu M-14.2 Resanovci-Drvar, a razlog je urušavanje potpornog zida.

Zbog loših vremenskih uslova u Hrvatskoj, na graničnom prelazu Izačić na snazi je zabrana saobraćanja za teretna vozila iznad 7,5 tona. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja su do 30 minuta.

N1