NAKON ŠTO SU POČELE NEZAPAMĆENE HLADNOĆE: Tri osobe umrle od hladnoće…

Evropa je danas drhtala od zime pošto se ledeni val iz Sibira postepeno proširio cijelim kontinentom, a kako prenose agencije, najmanje tri osobe su umrle, jedna u Francuskoj i dvije u Poljskoj.

Ledeni val iz Sibira stigao je poslijepodne do Francuske, gdje je temperatura pala na -10, a vjetar je pojačavao osjećaj hladnoće kao da je -18, javlja služba Meteo France.

Tridesetpetogodišnji beskućnik pronađen je mrtav jutros u Valenseu, na jugoistoku zemlje, gdje se živa u termometru tokom noći spustila na -3 stepena. Prve informacije navode na zaključak da je umro od hladnoće, javile su vlasti.

U Poljskoj su se dvije osobe smrzle u noći na subotu. Danas je temperatura dostigla gotovo -12 stepeni.

U Rusiji je državni meteorološki zavod upozorio da će između 23. i 28. februara zemlju pogoditi “neuobičajeno niske” temperature.

U noći na ponedjeljak u okolini Moskve očekuju se -24 stepena, a u nekim mjestima u središtu Rusije čak -35.

U jugoistočnoj Evropi, neuobičajena hladnoća za ovo doba godine očekuje se u Rumuniji, -25 stepeni, kao i u balkanskim zemljama, Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Škole u Bukureštu neće raditi u ponedjeljak i u utorak.

Index.hr

Hladni val nije napustio BiH, na Bjelašnici minus 21 stepen

U Bosni i Hercegovini danas će preovladavati oblačno sa snijegom, a jutros su zabilježene temperature koje su u prosjeku niže od onih registrovanih tokom vikenda.

Očekivana visina novog snijega je od 5 do 20 cm. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni. Ponegdje na sjeveru i sjeverozapadu Bosne su mogući i jaki udari vjetra. Dnevne temperature od minus 10 do minus 4, na jugu od minus 3 do 3 stepena.

U Sarajevu će biti oblačno sa snijegom. Dnevna temperatura oko minus 6 stepeni.

U Bosni i Hercegovini jutros je oblačno, a u većem dijelu Bosne pada snijeg.

Temperature zraka u 7:00 sati: Bjelašnica minus 21 stepen, Ivan-sedlo i Sokolac minus 12, Bihać minus 11, Livno minus 10, Bugojno, Gradačac, Jajce, Sanski Most, Tuzla minus 9, Banja Luka, Bijeljina, Doboj, Prijedor, Sarajevo, Zenica minus 8, Brčko, Zvornik minus 7, Grude minus 4, Mostar, Široki Brijeg, Trebinje minus 2, Stolac minus 1 i Neum 0 stepeni.

Klix