NAKON ŠTO JE USRED JANUARA NAJAVLJENO +18: Poznati meteorolog poručuje “Ne brinite, jer…”

Kako sada stvari stoje, meteorolog-amater iz Tutina Muhamed Ademović, koji u svojim prognozama prati prirodne zakonitosti i kretanja u biljnom i životinjskom svijetu – opet će biti u pravu. Već 26. godinu zaredom!

– Potrebno je puno vremena i ljubavi da bi se taj jezik prirode naučio, tvrdi on, a za ovu zimu je još prije nekoliko mjeseci prognozirao da će biti blaga, na što se možete podsjetiti nešto niže u povezanom sadržaju.

Kada je riječ o kratkoročnijim prognozama, našu regiju idućih dana, očekuje izgleda zatopljenje, s temperaturama koje bi se mogle penjati i do +18°C!?

Tako popularna meteo stranica Vremenska prognoza za HR i BIH svakodnevna najavljuje da se očekuje osjetno zatopljenje, posebno u danima vikenda.

Ali, prof. Zoran Zadro sa spomenute stranice upozorava da građani ne bi trebali biti zabrinuti zbog (ne)očekivano toplog vremena “usred januara”. On tvrdi da su se takve stvari već dešavale u prošlosti…

– (Na ilustraciji uz tekst je) nekoliko primjera iz daleke prošlosti, gdje je prikazano jako zapadno zonalno strujanje uz zatopljenja koja su obuhvaćala veliki Europe.

Kratko i jasno, još jedna klasika, koja se u nas uvijek tokom zime događala. Skoro slična (temperaturno gledano) situacija uz izraženu južinu i osjetnije zatopljenje čekat će nas idućih pet do sedam dana. Jedina razlika je u tome što će Jadran i generalno Sredozemlje obilovati padavinama – piše Zadro.

– Dakle, sve što se danas događa, događalo se uvijek… Svakako da zimi ni približno nije kraj, jer iz iskustva i brojih drugih faktora i anala ne možemo jače zimske prodore otpisivati do njenog kalendarskog kraja.

Doznajemo.com