NAKON ŠTO JE NIKOLIĆ POŽELIO DA RS BUDE NEZAVISNA: Pogledajte kako mu je Čeda Jovanović začepio usta…

Predsjednik Liberalno-demokratske stranke Srbije Čedomir Jovanović smatra da izjava bivšeg predsjednika Tomislava Nikolića tokom obilježavanja “dana RS-a” samo dodatno konfrontira srpski narod u Bosni i Hercegovini sa Bošnjacima i Hrvatima koji tamo žive.

Jovanović ocjenjuje da je Srbima u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini potrebna politika koja bi naišla na razumijevanje onih sa kojima su u prošlosti bili u najvećem nesporazumu, a to su, kako navodi, Zagreb, Sarajevo i međunarodna zajednica.

Uz ocjenu da Nikolić ne vodi računa o onima koji žive u RS-u i Srbiji, LDP poziva vladu Srbije da napravi politički iskorak koji će značiti raskid sa politikom provociranja sukoba u BiH.

Naša obaveza je očuvanje cjelovitosti Bosne i Hercegovine, dodaje se u saopćenju lidera LDP-a.

Podsjetimo, Nikolić je danas u Banjoj Luci rekao da je, dok je bio predsjednik Srbije, uvijek radio sve što je mogao da bi pomogao Republici Srpskoj.

– Za predsjednika Srbije dva najveća izazova su Republika Srpska i Kosovo i Metohija. Ako je put da se Srpska i Srbija približe i ujedine vaša samostalnost i nezavisnost, onda vam od srca želim da se to i dogodi – rekao je Nikolić.

Nikolić: Od srca vam želim samostalnost i nezavisnost

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odlikovao je danas u Banjaluci bivšeg predsjednika Srbije Tomislava Nikolića “za izuzetan doprinos u afirmaciji i poslijeratnom razvoju RS”.

Nikoliću je dodijeljen Orden RS na lenti za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i političkih odnosa između Srbije i RS kao i za izuzetan doprinos od šireg značaja u afirmaciji i poslijeratnom razvoju RS.

“Ako je put da se ujedinimo vaša samostalnost i nezavisnost, od srca vam želim samostalnot i nezavisnost. S tog puta ne smije se skrenuti. I bit će još 100 prepreka, ali mi smo samo oni ljudi koji idu ispred volje naroda, a ona je jasna – Srbija i RS odlučivat će zajednički o zajedničkoj sudbini”, ustvrdio je Nikolić.

Za dio međunarodne zajednice je rekao „da je otimao suverentitet, nezavisnost i pravo RS, podvođenjem po nekakvu zajedničku državu za koju ne vidi da još funkcioniše“.

“Moj najteži izazov za RS je bio rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a o Srebrenici. Znao sam da, ako dođe do glasanja, nećemo imati velike šanse. Ako izglasaju kako su naumili, onda ni RS neće imati velike šanse. Tada sam odlučio da uradim nešto što nije diplomatski, ali je bilo očajnički – da se obratim našoj majci Rusiji i velikom predsjedniku Putinu… Napisao sam pismo Putinu i naveo sam da ‘ovim pečatimo sudbinu RS’. Vladimir Putin je uložio veto na rezoluciju o Srebrenici, podigao nam glave, ohrabrio… Od tada me baš ne vole ovi naši manji prijatelji, a kakav bih ja bio čovjek kada bi me volili oni koji ne misle dobro mom narodu”, rekao je Nikolić.