NAKON PRIČE O FATI ORLOVIĆ: Pogledajte šta su najugledniji Bošnjaci iz Bratunca rekli o Ramizu Salkiću…

Bošnjačke organizacije, udruženja, predstavnici lokalne vlasti i pojedinci, danas su poslali snažnu podršku Ramizu Salkiću, potpredsjedniku bh. entiteta RS, nakon što je njegovo ime, u negativnom kontekstu dovedeno u vezu sa slučajem Fate Orlović.

Pismo podrške su potpisali predsjednici Organizacije porodica šehida, Organizacije RVI, Organizacije demobilisanih boraca ARBiH, Udruženja žena Podrinja, Udruženja Preživjeli logoraši Bošnjaci Bratunca, Udruženja Naše sjećanje, Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ , MDD „Merhamet“, Udruženja „Održivi povratak“ , Medžlisa IZ Bratunac, predsjednik Skupštine opštine Bratunac, zamjenik načelnika opštine Bratunac, predsjednica Udruženja „Jadar“, ali i predsjednik Mjesne zajednice Konjević Polje.

-Mi, predstavnici organizacija koje zastupaju bratunačke Bošnjake na području opštine Bratunac, u Podrinju i u Bosni i Hercegovini, tokom 20 godina zajedničke borbe za naša prava u bh. entitetu RS, nikada nismo čuli da je gospodin Ramiz Salkić sugerisao ili predlagao bilo koje drugo rješenje slučaja Fate Orlović, osim uklanjanja crkve iz njene avlije u Konjević Polju, piše na početku pisma Koordinacije bošnjačkih udruženja i organizacija iz Bratunca.

U pismu se odbacuju sve neistine kojima se atakuje na ličnost i politički rad Salkića, koji se, kako je navedeno, godinama dostojanstveno bori za prava Bošnjaka povratnika na postoru cijelog bh. entiteta RS.

-Svjedoci smo da je upravo Salkić u više navrata učestvovao u fizičkoj zaštiti Fate Orlović kao i njene imovine, da je ovaj problem delegirao prema višim nivoima vlasti, te da je učinio sve da se o ilegalno izgrađenoj crkvi upoznaju sve međunarodne organizacije i institucije u Bosni i Hercegovini.

Niz je aktivnosti gospodina Salkića, kojim je pokušavao da isposluje izmještanje crkve iz Konjević Polja, a sve s ciljem da se poštuju prava povratnika, njihovo pravo na privatno vlasništvo, te da se gradi suživot i bolji međuljudski odnosi na području opštine Bratunac. Njegove aktivnosti i predani rad, nisu nailazili na razumijevanje entitetske vlasti. Zbog svega navedenog, odbacujemo iznošenje neistina i uvreda na račun gospodina Salkića, te gnusnih laži o njegovoj ulozi u slučaju Fate Orlović, naveli su Bratunčani.

Cijeneći ljudski doprinos zajednici Bošnjaka, piše u saopštenju Koordinacije, kojeg Salkić, kao politički predvodnik Bošnjaka u bh. entitetu RS, godinama nesebično daje, „ne možemo i nećemo dozvoliti da se iznose neistine“.

-Posebno nećemo dozvoliti da se ovaj važan slučaj baca u političko blato, te da se preko borbe Fate Orlović pokuša blatiti ime gospodina Ramiza Salkića, a u čemu primitivno učestvuju nezajažljivi pojedinci, čiji je krajnji inteletkualni i politički domet spletkarenje i smutnja. Za nas je neprihvatljivo da se na ovakav način pokuša unositi razdor među Bošnjake Bratunca, po istom receptu kao što je već urađeno u Srebrenici i Zvorniku. Bezidejnim spletkarošima poručujemo da to u Bratuncu neće uspjeti, navodi se u saopštenju.

Predstavnici najvažnijih bošnjačkih organizacija i udruženja u Bratuncu, ali i ugledni pojedinci, navode da su svi zajedno uspjeli učiniti Bratunac jednom od najuspješnijih priča pocesa povratka u Bosni i Hercegovini. Na posljednjem Popisu popisano je oko 40% Bošnjaka od ukupnog broja stanovnika na području opštine što je ogroman uspjeh, imajući u vidu da je ubijeno oko 18% bošnjačke populacije u agresiji na našu zemlju.

-To smo, ali i puno drugih stvari uspjeli uraditi uz zajednički rad i posebno organizaciju i podršku koju je pružio Ramiz Salkić. Stajemo uz Ramiza Salkića zato što poznajemo njegove ljudske i moralne kvalitete, jer je preživjeli logoraš; zato što je pripadnik Armije RBiH; zato što su mu ubijeni otac i dva brata u agresiji na našu zemlju; zato što je sa nama u svakom trenutku u dobru i zlu; zato što dostojanstveno brani interese Bošnjaka u cijeloj zemlji i zato što iznad svega voli svoj Bratunac i našu domovinu Bosnu i Hercegovinu, navodi se.

Iz Koordinacije navode i da dobro znaju „ko zajedno sa nama doprinosi našoj zajednici i ko se bori za naša prava“. To su prepoznali i povratnici u svakom dijelu bh. entiteta RS. Takvi će i u budućnosti imati našu snažnu podršku, a svi oni, koji svoj nerad i neuspjeh pokušavaju prikriti podvalama, nikada neće imati našu podršku i pažnju, dodaju u saopštenju.

-Ponovo pozivamo sve nadležne institucije, kao što smo činili i do sada, da se učine svi napori, te da se izmjesti ilegalno izgrađena crkva iz avlije Fate Orlović u Konjević Polju, te da se nastavi izgradnja dobrih odnosa na ovim prostorima. Takođe pozivamo nanu Fatu da ne dozvoli više da bude predmet zloupotrebe i manipulacije od strane nedobronamjernih ljudi koji na tuđoj muci žele steći političku i medijsku slavu, navodi se u pismu podrške Salkiću.

Bportal.ba