NAKON DANAŠNJE TUŽNE VIJESTI: Ispraćaj 3-godišnje djevojčice Henne Šojko u subotu na HAMBINOJ CARINI…

Familija je danas obavijestila o terminu ispraćaja preminule djevojčice Henne Šojko.

– Duboko ožalošćeni obavještavamo rodbinu, prijatelje i komšije da je naša draga HENNA (MIREL) ŠOJKO preselila na Ahiret u petak 19. januara 2018. godine, u 3. godini života.

Dženaza će se obaviti u subotu 20. januara 2018. godine u 14.30 sati na mezarju HAMBINA CARINA – navodi se u posmrtnici, a Tevhid bi se trebao proučiti istog dana u 14.30 sati u džamiji Terezija.

FBiH će dobiti fond za liječenje djece u inozemstvu

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH podržao je jučer inicijativu za osnivanje fonda za liječenje u inozemstvu pacijenata iz FBiH oboljelih od rijetkih i drugih bolesti. Obrazlažući ovu inicijativu, njezina autorica Bilsena Šahman (SBB) naglasila je velike potrebe za liječenjem djece oboljele od takvih bolesti i navela da bi se inicirani fond financirao dijelom iz proračuna, a dijelom od donacija.

Procjena troškova

Uspostavi fonda trebala bi prethoditi određena prestrukturiranja u zdravstvenom sustavu te procjena troškova i mogućih izvora financiranja od federalne Vlade i resornog ministarstva. Prihvaćena je i inicijativa da se u Zakonu o radu roditeljima djece oboljele od malignih bolesti omogući naknada plaće do punog iznosa za vrijeme korištenja bolovanja radi intenzivne njege i brige o djeci. Većinom glasova odbačena je, pak, inicijativa SDP-ova čelnika i ujedno zastupnika u Zastupničkom domu, Nermina Nikšića da se uspostavi mehanizam parlamentarnog nadzora nad radom Federalnog ministarstva unutarnjih poslova FBiH i Federalne uprave policije. Predsjednik SDP-a je upozorio da više od dvije godine u Parlamentu FBiH nema Neovisnog odbora kao civilnog tijela za kontrolu rada FMUP-a i FUP-a. – S obzirom na to da nema Neovisnog odbora i Odbora za žalbe, tko kontrolira FUP i njegova ravnatelja? Znači li to da su sve istrage koje su vršili

u proteklom razdoblju nezakonite. Zašto se ista mjerila ne primjenjuje i na ravnatelja FUP-a Dragana Lukača kada je riječ o odlasku u mirovinu? Dobio sam niz informacija o nezakonitom korištenju naknada za odvojeni život, o nezakonitom prisluškivanju, o krađi automobila, kazao je, između ostalog, Nikšić obrazlažući svoju inicijativu.

Posebna sjednica

Predsjedatelj Edin Mušić najavio je za 17. svibnja sjednicu Zastupničkog doma koja će isključivo biti posvećena stanju u poljoprivredi FBiH. Takva tematska rasprava inicirana je ranije u Parlamentu, a aktualna je i zbog nevolja koje su poljoprivrednicima u proljetno doba neočekivano donijeli hladno vrijeme i snijeg. Štete se još uvijek procjenjuju, a prve informacije pokazuju kako je led na plantažama voća i uzgajivačima povrća nanio štetu koja se mjeri u desecima milijuna maraka. Poljoprivrednici očekuju kako će vlasti imati sluha za probleme u kojima su se sada našli te očekuju da dobiju naknade za štete kako bi se mogli nastaviti baviti ovim poslom i preživjeti do iduće sjetve.