NAJNOVIJI VIDEO NIJE ZA OSJETLJIVE OSOBE: Pogledajte žestoke borbe turske vojske nakon napada na susjednu zemlju…

Oružane snage Turske (TSK) su saopćile da su u zračnim napadima u okviru operacije “Maslinova grana” u Afrinu uništili 47 meta PKK/KCK/PYD-YPG-a i ISIS-a, javlja Anadolu Agency (AA).

“U okviru operacije ‘Maslinova grana’ naših 27 aviona uništili su 47 meta PKK/KCK/PYD-YPG-a i ISIS-a. Avioni su nakon operacije bezbjedno sletjeli u zračnu bazu”, navodi se u saopćenju turskih snaga.

Navodi se i kako je u okviru operacije dosad neutralizirano 287 terorista PKK/KCK/PYD-YPG-a i ISIS-a.

Dodaje se i kako se operacija “Maslinova grana” u Afrinu odvija po predviđenom planu.

Operacija, u kojoj učestvuju i pripadnici Slobodne sirijske vojske (FSA), pokrenuta je u subotu s ciljem uspostave sigurnosti u pograničnom pojasu, neutralizacije terorističkih elemenata PYD/PKK-a i ISIS-a, oslobađanja teritorije pod okupacijom terorista i pružanja podrške narodu na tom području.

Šef turske diplomacije Mevlut Cavusoglu izjavio je da mu je američki državni sekretar Rex Tillerson predložio uspostavu sigurne zone u Siriji od 30 kilometara, javlja Anadolu Agency (AA).

Cavusoglu i Tillerson sastali su se jučer na marginama sastanka ministara vanjskih poslova u Parizu na kojem je razgovarano o efikasnijoj implementaciji zabrane upotrebe hemijskog oružja u svijetu.

Neimenovani diplomatski izvor za AA je kazao da je glavna tema bilateralnog sastanka ministara vanjskih poslova Turske i SAD bila aktuelna situacija u sirijskoj pograničnoj regiji Afrin.

Tillerson je turskom kolegi predložio uspostavu sigurne zone u Siriji od 30 kilometara i kazao da tako širok sigurni pojas može otkloniti sve sigurnosne zabrinutosti koje Turska ima na južnoj granici.

Pripadnici terorističke organizacije PYD/PKK u sirijskom Afrinu izveli su raketni napad na džamiju u turskom gradu Kilisu, na južnoj granici te zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema prvim informacijama, u poslijepodnevnim satima raketa je pogodila džamiju “Calik” koja se nalazi u samom centru grada.

Tom prilikom je ranjeno nekoliko osoba koje su se u tom momentu nalazile u džamiji.

Ranjene osobe su prebačene u najbliže bolnice.

Guverner Mehmet Tekinarslan je izjavio za AA da je u napadu ranjeno osam osoba, od čega dvije s povredama opasnim po život.

aa.com.tr/AJB