NAFTA ĆE U SVIJETU POSKUPITI SA 50 NA 100 DOLARA PO BARELU: Pogledajte šta ovo znači za vozače u Bosni…

Od Nove godine cijene sirove nafte na svjetskim berzama rastu. Prošlogodišnje cijene kretale su se između 50 i 60 dolara za barel, a neke analize pokazuju da bi 2018. mogle da dostignu i 80 dolara, pa čak i 100 dolara.

Cijene crnog zlata poguralo je smanjenje američkih naftnih zaliha i jednonedjeljni antivladini protesti u Iranu. Barel američe lake nafte na Njujorškoj berzi već je 62 dolara, a “brenta” na Londonskoj berzi premašuje 68 dolara.

Ipak, u OPEK-u ne očekuju drastične turbulencije na naftnom tržištu.

“Očekujemo da će se u prvih nekoliko meseci 2018. godine cene nafte ujednačiti ili rasti, što je i tipično sezonski trend na tržištu nafte, pogotovo na strani potražnje”, navodi Halid el Falih, ministar energetike Saudijske Arabije.

Kako je moguće da je litra benzina jeftinija od litre vode?

Cijena sirove nafte na svjetskim tržištima ne prestaje padati. Nakon pada od 27% u 2015. godini, cijena barela BRENT nafte od početka godine pala je dodatnih 12%, a u trenutku pisanja analize na platformama Admiral Marketsa iznosi 33,42 dolara.

Budući da je barel nafte 159 litara, lako je izračunati da je cijena 1 litre sirove nafte približno 0,21 USD. Po sadašnjoj cijeni, na benzinskim pumpama je čak i cijena benzina i dizela, u koju su uračunate trošarine, osjetno niža od cijene obične izvorske vode.

Vjerojatno postoje opravdani ekonomski razlozi za visoku cijenu vode, no što se događa sa naftom?

Glavni razlog naglog pada cijene crnog zlata je zaokret u politici Saudijske Arabije koja više ne želi smanjivati proizvodnju kada je cijena nafte niska kako bi umjetno stvorila nestašicu na temelju koje cijena ponovno počne rasti. Novi cilj Saudijske Arabije je uništiti proizvodnju u drugim zemljama kako bi zadržala visoki udio u ukupnoj globalnoj proizvodnji nafte sa kojim dolazi veliki utjecaj na cijenu u dugom roku.

No plan se ne odvija kako su ga Saudijci zajedno sa saveznicima u OPEC-u zamislili. Proizvodnja u drugim zemljama ne opada dovoljno brzo te je tržište i dalje prezasićeno naftom.

U takvoj situaciji su investitori i špekulanti na finansijskim tržištima prepoznali priliku za ostvarivanje profita na dodatnom padu cijene i počeli masovno otvarati prodajne (short) ugovore na tržištima futuresa, opcija i ostalih finansijskih izvedenica. Po posljednjim podacima sa američkog tržišta futuresa, broj sklopljenjih short ugovora je praktički rekordno visok, a neto broj kupovnih ugovora je najniži od 2010. godine što znači da mnogi veliki i ozbiljni ulagači očekuju nastavak pada cijene.

Analiitičari Admiral Marketsa smatraju da nije realno očekivati značajniji pad sa ovog nivoa. Mnogi projekti pokrenuti zadnjih godina u naftnoj industriji su temeljeni na cijeni od približno 100$ po barelu, te se pri ovakvim cijenama jednostavno ne isplate. Ukoliko cijena uskoro ne poraste sa sadašnjeg nivoa, mnoge bušotine će biti zatvorene, a planirano pokretanje novih projekata biti će odgođeno ili otkazano. Iznimno velika špekulativna prodaja naftnih ugovora također ide u prilog skorašnjem rastu cijene, jer takvi ugovori mogu biti zatvoreni isključivo ponovnom kupnjom naftnih ugovora što će doprijeneti rastu cijene u budućnosti. Veća je vjerovatnost da će cijena nafte prije dosegnuti 50$ nego 20$ po barelu što su nedavno prognozirali u jednoj od najvećih američkih banaka.

Besplatno online predavanje

Sve one koji žele saznati više o situaciji na tržištu i očekivanom kretanju vrijednosti najtrgovanijih financijskih instrumenata, Admiral Markets poziva na besplatno online predavanje koje će se održati u utorak (12.01.) u 18 sati. Prijaviti se možete putem ove stranice.

N1