Na ulicama Sarajeva “Sparta”: Sistem kojem počinioci prekršaja ne mogu pobjeći

Nesavjesni vozači koji su se usuđivali voziti neregistrirani automobil, tokom gradskih gužvi često su se “provlačili” među ostalim učesnicima u saobraćaju i prolazili nekažnjeno, piše Hayat.ba.

To više neće biti tako, barem u Kantonu Sarajevo. Jedinica za saobraćaj MUP-a KS testirala je i stavila u upotrebu najsofisticiranije mobilne sisteme za čitanje registarskih oznaka u vožnji.

Sistem SPARTA nudi mogućnost prepoznavanje vozila koje nije registrirano, vozila sa ranije počinjenim saobraćajnim prekršajima.

Također, sistem će moći odmah znati da li je vozilo ukradeno, da li je bilo u izvršenju krivičnog djela, da li je vlasnik vozila počinilac prekršaja ili krivičnih djela.

SPARTA prepoznaje i vozila sa stranim registarskim oznakama i ranije prekršaje koji su tim vozilima počinjeni.

Pogledajte priču u nastavku:

POGLEDAJTE I OVU VIJEST:

Sastanak u MUP-u KS zbog lažnih dojava o bombama u Sarajevu

U prostorijama Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo danas je održan radno-konsultativni sastanak u vezi s lažnim dojavama o postavljanju eksplozivnih naprava u srednjim školama na području Kantona Sarajevo.

Sastanku su prisustvovali ministar za obrazovanje, nauku i mlade Elvir Kazazović, ministar unutrašnjih poslova Vedran Mulabdić, policijski komesar Mevludin Halilović sa saradnicima i predstavnici Vijeća roditelja Kantona Sarajevo, Jasna Kalmar i Zdravko Kujundžija.

Složenost procedure

Ministar Mulabdić je prisutne upoznao o složenosti procedura u postupanju i zahvalio se predstavnicima Vijeća roditelja Kantona Sarajevo na inicijativi za održavanje sastanka, te dodao da će MUP Kantona Sarajevo učiniti sve da sigurnost djece podigne na što veći nivo, a da će se protiv počinilaca preduzeti zakonom predviđene mjere i radnje.

Policijski komesar Mevludin Halilović upoznao je prisutne o preduzetim mjerama i radnjama Uprave policije, o dosadašnjim aktivnostima policijskih službenika koje se odnose na rasvjetljavanje navedenih događaja i procesuiranja izvršilaca navedenih krivičnih djela.

Sve prijave o postavljenim eksplozivnim napravama bile su lažne, a dešavaju se u srednjim školama Kantona Sarajevo.

Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo će preduzeti planske aktivnosti u cilju preventivnog djelovanja i edukacije učenika, kako bi se ovaj oblik protupravnog ponašanja zaustavio te smanjio trend lažnih dojava o postavljanju eksplozivnih naprava u školama u Kantonu Sarajevo.

Na sastanku je zaključeno da je potrebno preduzeti sve mjere kako bi se sačuvala sigurnost učenika i zaposlenih u školama.

Ministar Elvir Kazazović će preispitati planove i procedure evakuacije učenika i nastavnog osoblja prilikom eventualnih dojava o postavljenoj eksplozivnoj napravi u prostorijama škole, te će Uprava policije pružiti stručnu pomoć prilikom izrade istih.

Zajednički su uputili apel učenicima i roditeljima s ciljem njihovog odgovornog i zakonitog ponašanja, te naglasili da će izvršioci ovih radnji biti otkriveni i procesuirani u skladu sa zakonom.

Sugestije roditeljima

Pored navedenog, predstavnici Vijeća roditelja Kantona Sarajevo, ovom prilikom su uputili sugestije roditeljima da razgovaraju sa svojom djecom o ozbiljnosti situacije, kao i posljedicama koje takvo ponašanja može proizvesti.

Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo je poduzela niz mjera i aktivnosti u saradnji s Vijećem roditelja i Ministrastvom za obrazovanje, nauku i mlade da se u što kraćem periodu u školama održe edukacije učenika i nastavnog osoblja na teme koje se odnose na lažna prijavljivanja ovakvih vrsta krivičnih djela i procesuiranje izvršilaca krivičnih djela u skladu sa zakonom.

Avaz.ba