Na plaži u Australiji pronađena boca sa porukom stara 132 godine: Pogledajte šta se NALAZI UNUTRA…

Jedna od najstarijih poruka u boci na svijetu, napisana na njemačkom jeziku, pronađena je napola zakopana na plaži na zapadu Australije.

Prošle su 132 godine nakon što je bačena u Indijski okean.

Bocu je pronašla 21. januara ove godine Australka Tanja Ilman dok je šetala pješčanim dinama otoka Vedž (Wedge) 180 kilometara sjeverno od Perta, glavnog grada Zapadne Australije.

“Izgledala je kao prekrasna boca pa sam je podigla misleći da će dobro izgledati na mojoj polici za knjige”, kazala je Illman.

“Djevojka moga sina otkrila je poruku kad je pokušala istresti pijesak iz boce. Poruka je bila vlažna, zamotana i povezana konopcem”.

“Osušili smo je i kad smo je otvorili vidjeli smo da je pisana na njemačkom, vrlo blijedim njemačkim rukopisom”. Datum na poruci bio je 12. juna 1886. godine.

Na poleđini poruke pisalo je da se nalaznik moli da je vrati ili u njemački mornarički opservatorij u Hamburgu ili u najbliži njemački konzulat.

Boca je bačena s njemačkog broda “Paula” u okviru eksperimenta njemačke mornarice cilj kojega je bilo bolje razumijevanja okeanskih struja i otkrivanje bržih i učinkovitijih pomorskih trgovinskih ruta.

“Djevojka moga sina otkrila je poruku kad je pokušala istresti pijesak iz boce. Poruka je bila vlažna, zamotana i povezana konopcem”. “Osušili smo je i kad smo je otvorili vidjeli smo da je pisana na njemačkom, vrlo blijedim njemačkim rukopisom”. Datum na poruci bio je 12. juna 1886. godine. Na poleđini poruke pisalo je da se nalaznik moli da je vrati ili u njemački mornarički opservatorij u Hamburgu ili u najbliži njemački konzulat. Boca je bačena s njemačkog broda “Paula” u okviru eksperimenta njemačke mornarice cilj kojega je bilo bolje razumijevanja okeanskih struja i otkrivanje bržih i učinkovitijih pomorskih trgovinskih ruta.

Avaz