Na ovaj način rješenja nema! Neko kreira haos

Premijer Federacije Fadil Novalić poručio je sinoć na vanrednoj pres-konferenciji u Sarajevu da je Vlada koju predvodi sklona kompromisu, ali da će ”ako se ne sklone, pozvati organe reda da građanima omoguće slobodno kretanje”. Dodao je da ”neko kreira haos”.

”Ostajemo opredijeljeni da u saradnji s boračkim organizacijama, koje su zakonite, nastavimo raditi na tom cilju. FBiH gotovo 650 miliona KM na svim nivoima vlasti godišnje troši za popravljanje stanja u ovoj značajnoj populaciji. Nakon 11 milijardi do sada potrošenih na sređivanje prilika, moram saopštiti da FBiH u finansijskom smislu ne može više. Neko ko je zamislio ove proteste je postavio tako visoko zahtjeve da ih FBiH ne može izvršiti. U tome leži suština stvari. Postaviti zahtjeve koje niko ne može izvršiti, u protivnom slijedi haos. Neko kreira rješenja na ulici, neko kreira haos, na koji se ne može dati rješenje. Pozivamo predstavnike onih koji protestuju, koji nisu ni organizirani. Na naše pozive nema odgovora. Ali mi prihvatamo da su tu i da problem postoji. Cijeli dan pozivamo na pregovore, i noćas ih pozivamo”, rekao je Novalić sinoć.

Prema njegovom mišljenju, situacija se može riješiti samo pregovorima.

”Formula je napravljena da se ne može riješiti. I dalje stojimo na raspolaganju. Jedino se pregovorima može riješiti. Ne tvrdimo da u 650 miliona KM nema pogrešno usmjerenih sredstava. Ova grupa nam može pomoći da zajedno promijenimo te tokove i namjenu sredstava ako idu onima koji ih nisu zaslužili, ali ponavljam da FBiH ne može više. Ako se blokada nastavi, a ona je protuzakonita, kantonalni zakoni kažu da je zabranjeno ometati građane u vršenju svakodnevnih aktivnosti i kretanju, kao i provođenju privrednih aktivnosti”, poručio je on.

Uputio je poziv borcima.

”Pozivamo ovu grupu koja se nije identificirala preko nekih predstavnika, da dođu i da pregovaramo. Imamo mogućnosti kakve imamo, dalje ne možemo, ali ima prostora da se rješavaju problemi. Skloni smo kompromisnom radu. Ali ako se ne sklone, pozvaćemo organe reda da građanima FBiH omoguće slobodno kretanje i pristup fabrikama, bolnicama i gradovima. To se zaista neće moći tolerisati”, rekao je on poručivši da ”Federacija ne može izdržati ovakve zahtjeve”.