NA BH. MORU OČEKUJU NEZAPAMĆEN BROJ TURISTA: U Neumu se proširuju hoteli i grade novi apartmani…

Pripreme za novu turističku sezonu u Neumu u punom su jeku. Na još pustim ulicama jedinog bosanskohercegovačkog grada na moru zatekli smo tek poneke radnike koji uređuju kafiće i restorane i pripremaju ih za otvorenje, dok zvuk bušilica dopire sa svih strana.

Iako ugostitelji uobičajeno počinju raditi tek za Prvi maj, ove godine odlučili su to učiniti malo ranije. Enver Džeko, menadžer u jednom od restorana, rekao nam je da prvi turisti obično dođu za prvomajske praznike, ali da Neum potpuno oživi tek početkom juna. Prošla sezona, kaže, bila je solidna, ali nada se da će ova biti još bolja.

Andrija Krešić, direktor Turističke zajednice HNK, kaže da pojedini hoteli šire svoje kapacitete, u toku je gradnja nekoliko novih apartmana, a radi se i na čišćenju i uređenju grada.

– Pripreme su još u toku, u Neumu se ne radi tokom sezone, tako da do ljetne sezone kakvi budu ovi objekti u izgradnji takvi će i ostati, možda neki budu u funkciji, možda neki još ne. Ima nekoliko novih apartmana i ostalo je dogradnja hotela. Radi se i na čistoći i na uređenju da sve bude spremno za turiste – ističe za Faktor Krešić.

Zvanično otvorenje sezone očekuje se sredinom juna, a prema Krešićevim riječima u toku su i pregovori sa Općinom i Kantonom oko same manifestacije otvorenja, koja bi ove godine mogla biti na zavidnom nivou. Upravo i takvoj sezoni se nadaju Neumljani.

– Jedan dio smještaja je već rezerviran, a dio gostiju dolazi stihijski. Neum nudi blizu 20.000 ležaja, a radnici hotela očekuju da će sezona u najmanju ruku biti kao prošlogodišnja, a sa prošlom smo bili zadovoljni – navodi Krešić, dodajući da pored domaćih dolaze i gosti iz cijele Evrope, te Azije.

Ipak, gorući problemi još nisu riješeni, a turiste će se u samom srcu sezone zasigurno ponovo dočekati velike gužve na graničnim prijelazima.

– Prošle godine su otvorili još neke granične prijelaze, ali samo za Neumljane, tako da to onda ne pomogne puno. I ove godine će biti vjerovatno isto. Prijelazi zaista prave gužvu, jer je uzak prostor, pa se naprave čepovi vikendima, posebno u srcu sezone. To blokira apsolutno čitav Neum, ali to je za sada neizbježno. Moramo se strpiti još malo – ističe direktor Turitičke zajednice HNK, dodajući da i dalje problem predstavljaju i loši putevi, a posebno domaćim gostima.

– Jedna dionica puta Neum – Stolac se počela raditi, tih 12 kilometara koliko iznosi prva dionica, pomoći će koliko-toliko. Bitno je da je počelo, svaki kilometar znači, a nadam se da će ta kompletna dionica što prije biti završena – kaže Krešić.

Sa istim optimizmom očekuje i početak gradnje Pelješkog mosta, koji će, prema njegovim riječima, otvoriti Neum za nove posjetitelje, iako se s tim mnogi ne slažu.

– Mislim da on puno znači Neumu i pozitivno će djelovati, jer ćemo izbjeći velike gužve. To će otvoriti Neum, jer će svima lakše biti da dođu. Odavno je u planu i da se uradi magistrala koja će postati glavna neumska ulica, a radit će se još i obilaznica, tako da bi se Neum potpuno rasteretio tih velikih gužvi – navodi naš sagovornik.

Iako bi, kako smatra Krešić, Pelješki most otvorio put većem broju turista, problem je što Neum nema dovoljno kapaciteta da ih primi.

– Neum nažalost nema prostora da se širi. Problem su i plaže, jer ima više gostiju nego plažnog prostora. Hoteli su dobili koncesije na plaže, i oni pokušavaju uvesti red na njih, sa ležaljkama i suncobranima, pa nema mjesta za druge goste koji dođu sa peškirima. Oni zaista to tako i trebaju raditi, ali se bojim da će gosti koji nisu u hotelima postati nezadovoljni. Napravljena je još jedna plaža, ali još nije u potpunosti uređena. Imamo prostor preko puta na poluotoku koji je na čekanju. Vidjet ćemo šta će od toga biti, ali tu bismo mogli napraviti pravi mediteranski grad. Potrebno je još malo ulaganja kojim bi se mogla puno popraviti situacija u Neumu. Bolje bi bilo da je jučer, nego sutra, ali eto ide pomalo, trebamo biti razumni, ne može sve odjednom, a opet smo zadovoljni i ovim što imamo – zaključuje Krešić.

Faktor.ba