NA ARAPSKOJ AL JAZEERI: Haris Silajdžić otkrio nevjerovatnu tajnu… Čeka nas propast…

Haris Silajdžić, bivši član Predsjedništva BiH i jedan od vodećih svjetskih intelektualaca kako ga nazivaju pojedini profesori iz Amerike, gostovao je sinoć na Al Jazeeri Arabic povodom 100. godišnjice potpisivanja Sykes-Picotovog sporazuma.

Silajdžić je gostovao u emisiji “Bez granica” koju uređuje i vodi novinar Ahmed Mansur.

Sporazum Sykes-Picot je tajni dogovor između vlada Velike Britanije i Francuske o raspodjeli kolonijalnih interesa na Bliskom Istoku i podjeli Osmanskog carstva nakon završetka Prvog svjetskog rata. Sporazum je potpisan 16. maja 1916, a na njemu je tajno rađeno još od 1914. godine.

Silajdžić je rekao da je evidentno da postoji novi sporazum o podjeli ovog dijela svijeta.

Trenutni ratovi koji su prisutni na Bliskom istoku, prema mišljenju Silajdžića, neće se proširiti na zemlje zaljeva. Pa ipak, Silajdžić predviđa znatne promjene u svijetu u narednih 10-ak godina.

Rusija i SAD očigledno imaju imperijalne ambicije pri čemu pokušavaju podijeliti svijet na interesne sfere, smatra Silajdžić. On dodaje da je evidentan i sve veći utjecaj pravoslavne crkve na političke prilike s obzirom da religija dobija na aktuelnosti.

“Ruski ciljevi u Siriji su prisutnost na Sredozemlju i utvrđivanje svoje pozicije na međunarodnoj sceni”, mišljenja je Silajdžić uz napomenu da velike sile moraju pomoći zaraćenim stranama da postignu dogovor.

SAD žele zadržati svoj utjecaj u svijetu, a Siladžić ocjenjuje da je Turska u sirijskoj krizi odigrala značajnu ulogu na međunarodnoj sceni.

Pregovaračke strane u Siriji trebale bi pokušati sačuvati jedinstvenu državu.

On se osvrnuo i na cionistički lobi u SAD koji nije, prema Silajdžiću, svemoćan.

“SAD je pragmatična zemlja i uviđa da Izrael šteti nekim interesima SAD i zato vidimo oštriju politiku SAD i kritike spram Izraela”, rekao je Silajdžić.

On je na kraju govorio i o brzim promjenama u svijetu, brzom protoku novca i informacija naglasivši da bi takva brzina svijet mogla odvesti u katastrofu.

“Brzi tempo svega i dominantne vrijednosti vode nas u propast. Svijet mora zastati i zapitati se da li želi brzi gliser za 1 posto svjetske populacije ili Nuhovu (Noinu) lađu koja je spas za sve?”, rekao je na kraju Silajdžić.

Klix