Momak iz Užica spasio dijete iz nabujale rijeke

Užičanin Ognjen Damljanović spasio je četvorogodišnje dijete iz nabujale Đetinje, koje je tokom igre upalo u nju.

– Bio sam sa društvom na plaži na spravama i čuo sam kako je jedna žena doziva u pomoć. Okrenuo sam se u tom pravcu i ugledao malo dijete u vodi. Odmah sam skočio u rijeku i izvukao dijete – kaže za portal Užice Oglasna tabla Ognjen Damjanović.

Na svu sreću, dijete je bez povreda otišlo kući.

Ovom mladom Užičaninu sve pohvale, za nesebičnu pomoć.

ČITAJTE JOS IZ REGIONA

Usvojeni amandmani zastupnice Zovko na sjednici AFET-a

Na današnjoj sjednici Odbora za vanjske poslove (AFET) Evropskog parlamenta usvojeni su amandmani zastupnice Željane Zovko, u sklopu izvještaja o primjeni instrumenata EU za vanjsko finansiranje: preispitivanje na sredini perioda za 2017. i budući ustroj nakon 2020. godine.

Usvojeni izvještaj AFET-a ima za cilj definirati prioritete i aktivnosti finansijskih instrumenata za sljedeći finansijski period, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Europske pučke stranke.

Zastupnica Zovko je u usvojenim amandmanima istaknula važnost vanjske finansijske pomoći EU kao ključnog instrumenta za pružanje potpore privrednim reformama, kao i demokratskoj, političkoj i institucionalnoj konsolidaciji u partnerskim državama.

Nadalje, u kontekstu politike proširenja EU i nedavno objavljene Strategije za zapadni Balkan, Zovko je naglasila u svom amandmanu kako nivo sredstava za Instrument pretpristupne pomoći (IPA II) mora odgovarati krajnjem cilju IPA-e da se implementiraju ključne političke, privredne i institucionalne reforme u svrhu postizanja standarda EU u državama zapadnog Balkana.

Zovko je, po pitanju Evropskog instrumenta za susjedstvo (ENI), naglasila važnost povezanosti dostupnosti sredstava iz ENI-a s aktivnostima na području sprečavanja i rješavanja sukoba te podržavanja aktivnosti unapređenja temeljnih vrijednosti, poput demokratizacije, poštivanja ljudskih prava i vladavine prava u državama Istočnog partnerstva.

Glasanje o ovom Izvještaju, tj. o Prijedlogu rezolucije Evropskog parlamenta, predviđeno je u aprilu na sljedećoj plenarnoj sjednici u Strazburu, navedeno je u saopćenju.

Avaz.ba