MNOGI SU SE NASIKIRALI NAKON DANAŠNJEG POSKUPLJENJA GORIVA: Pogledajte šta će još poskupjeti…

Na benzinskim pumpama od jutros su nove cijene goriva. Građani strahuju da će nakon tih povećanja uslijediti i još novih nameta. Pitanje je da li će uistinu novac od akciza biti usmjeren u pravu svrhu, izgradnju puteva i autoputeva.

Zastupnici koji su glasali protiv Zakona o akcizama tvrde kako namjera onih koji su bili predlagač ovog zakona nije bila da novac ide u tom pravcu, nego da uzmu novca onoliko koliko njima treba, a sve u cilju očuvanja njihovih pozicija. Uvijek je to najlakše uzeti iz džepa običnih građana, kaže Saša Magazinović.

“Tužni smo svi koji smo bili protiv. Ne samo da se ostvaraju ona predviđanja koja smo imali, nego je ovo dva puta gore”, kaže Saša Magazinović, zastupnik SDP u PSBiH.

Šef sektora za finansije SDS-a Slaviša Raković ocijenio je da je kroz usvajanje seta zakona o akcizama građanima prodata lažna priča da je to dio evropskog i ekonomskog napretka.

“Da su radili u interesu građana sigurno bi onda promijenili način servisiranja inostranog duga”, dodaje Slaviša Raković, šef sektora za finansije SDS.

No, u Udruženju potrošača još uvijek su optimistični. Kažu da ne bi trebalo doći do značajnijih promjena u cijenama maloprodaje. Razlog tome je velika konkurentna ponuda.

“Tako da smatramo da pod pritiskom ponude ne bi trebalo doći do povećanja cijena. Odnosno možda će se neki odlučiti da ih povećaju zbog uvođenja akciza u troškove goriva, ali mislimo da će konkurencija i izbor potrošača uticati na to, da će se vrlo brzo cijene stabilizovati”, ističe Gordana Bulić, predsjednica Udruženja za zaštitu potrošača TK.

“Sadašnje povećanje akciza se neće direktno odraziti na momentalno povećanje cijena pekarskih, a vjerovatno ni drugih proizvoda. Međutim, u nekom budućem vremenu u kombinaciji sa povećanjem cijena sirovina i ostalih troškova može se desiti da dođe do povećanja cijena”, kaže Saša Trivić, predsjednik Udruženja pekara RS.

Mnogi građani mišljenja su da će skuplje cijene goriva za sobom lančano povući i povećanje ostalih troškova života. Podsjećamo, litar dizela po novim cijenama košta 2 KM i 13 feninga, benzin 2 KM i 23 feninga, a plin 1 KM i 10 feninga. Iz Udruženje taksista već je najavljeno poskupljenje vožnje od 20 feninga po kilometru, a pravi skok cijena i usluga možda nas tek očekuje.

TV1