MLADI IZ SRBIJE U ITALIJI ZAPJEVALI “ĐURĐEVDAN”: A kada je naišla grupa iz Hrvatske desilo se nešto…

Članovi ansambla Kulturno umetničkog društva “Abrašević” iz Pančeva otputovali su na Siciliju gde predstavljaju Srbiju na Međunarodnom festivalu folklora koji se održava u gradu Agriđento.

Dok su tamo na ulici spontano izvodili numeru “Đurđevdan”, naišli su članovi jednog ansambla iz Hrvatske i kada su čuli pesmu, prvo su zastali, a onda su se priključili našem ansamblu.

Posle “Đurđevdana”, zajedno su pevali “Lipe cvatu”, “Miljacku”….Tada su se već u vazduhu zavijorile hrvatska i srpska zastava jedna pored druge, a počelo je i da se igra kolo.

Na Fejsbuk profilu KUD Abrašević iz Pančeva objavljena su dva snimka sa Sicilije, a snimci su oduševili sve koji su ih videli, jer, kako je navedeno, “ova dva snimka govore više od reči”.

Ansamblu Abrašević, u toku pesme koja se pevala spontano, pridružio se ansambl iz Hrvatske. Otpevali su Đurđevdan i Lipe cvatu (Bijelog dugmeta), a bilo je i “narodnjaka”, Miljacke i Miroslava Ilića. Gde je pesma, tu se često i noge “upletu” pa zaigraju.

POLITIČARI, GLEDAJTE I UČITE

“Posebno ih namenjujem političarima. Ovo je jedna od mnogih lekcija koju bi bilo dobro da naučite od ove omladine”, navedeno je uz snimke.

Prolazili su Italijani i pitali: “Srbi i Hrvati, pevaju zajedno?”

Mnoge su snimci ostavili bez teksta, pa tako u komentarima možemo da pročitamo da su neki ostali “ustreptalog srca i sa skrivenom suzom u oku”, “divno, sad mi je toplo oko srca”, “folklor i mladi ljudi su ispred svih ostalih gluposti koje su se dešavale na našim prostorima”, “delite ovaj post da svi vide šta je ljubav”…

Pančevci inače učestvuju na Međunarodnom festivalu foklora u Agriđentu na Siciliji, koji traje do 11. marta.

Telegraf.rs/blic.rs