MINISTAR SE ŽALIO kako ne može prehraniti porodicu sa 3500 EUR primanja!

Potpredsjednik poljske vlade ispričao se u srijedu zbog izjave da mu 14.517 zlota (oko 3500 eura), koliko je mjesečno zarađivao kao član prošle vlade, nije bilo dovoljno da nahrani obitelj, a nakon tih riječi uslijedile su žestoke kritike na njegov račun na društvenim mrežama.

Jaroslaw Gowin u intervjuu je odgovarao na pitanje o mjesečnim bonusima koje su ministri dobili 2017., koje su poljski mediji procijenili na više od 5000 zlota (oko 1200 eura). “Dok sam bio ministar pravosuđa (u vladi Donalda Tuska od 2011.-2013.) i morao hraniti troje djece, bilo mi je teško spajati kraj s krajem”, rekao je Gowin za privatni Radio Zet opravdavajući ta dodatna primanja. Nacionalistička stranka Pravo i pravda (PiS), koja vodi sadašnju vladu, pobijedila je na zadnjim općim izborima 2015.,uvelike zbog obećanja da će ravnomjernije raspodijeliti bogatstvo zemlje. Poljska je jedna od najbrže rastućih europskih ekonomija, ali njezin BDP po glavi stanovnika i dalje zaostaje za zapadnim članicama EU-a. Prosječna bruto mjesečna plaća iznosi 3510 zlota (oko 847 eura), ali je radnička plaća puno manja, oko 1500 zlota (otprilike 362 eura). Za usporedbu, njemački prosjek je 3911 eura bruto.

 

Porsche testira blockchain aplikacije za automobile

U saradnji sa start-upom XAIN iz Berlina, Porsche trenutno testira takozvane blokchain aplikacije direktno u vozilima. Na taj način je Porsche prvi proizvođač automobila koji provodi implementaciju i uspješno testiranje blokchaina u automobilu.
Prenos podataka zasnovan na ovoj tehnologiji je siguran, a podaci se mogu obrađivati mnogo brže od bilo kojeg do sada poznatog načina. Testirane aplikacije uključuju zaključavanje i otključavanje vozila putem aplikacije, autorizacije za privremeni pristup i nove poslovne modele bazirane na šifriranoj prijavi podataka. Ove aplikacije bi se mogle dodatno razviti, naprimjer, kako bi se poboljšale autonomne funkcije vožnje.

Blockchain je decentralizovani protokol za transakcije podataka između poslovnih partnera. Također, predstavlja osnovu poznatih kripto valuta Bitcoin i Ethereum. Svaka promjena je zabilježena u hronološki uređenim blokovima podataka, što ga čini transparentnim i sigurnim na neovlaštene transakcije.

“Možemo koristiti blokchain da brže i sigurnije prenosimo podatke, što će našim klijentima biti sigurnije u budućnosti, bez obzira da li napajaju vozilo, parkiraju ili privremeno ustupaju vozilo trećem licu. Pretvaramo inovativnu tehnologiju u direktne pogodnosti za kupca. To bi moglo imati ogroman potencijal”, kaže Oliver Döring, finansijski strateg kompanije Porsche.

Usluge koje su razvijene na temelju blokchaina su brze i vrlo sigurne. Automobil postaje dio bloka, omogućujući direktnu vezu bez konekcije, odnosno bez preusmjeravanja preko servera. Proces otvaranja i zatvaranja automobila putem aplikacije traje 1,6 sekundi, što je do šest puta brže nego ranije. Pored toga, vrši se efikasna kriptografska enkripcija (zaštita). Ovaj proces osigurava da sve aktivnosti budu dokumentovane u blockchainu, na način koji sprečava da budu modificirani, a mogu se pregledati pomoću aplikacije. Naprimjer, autorizacije pristupa mogu se distribuirati digitalno i sigurno, i može ih nadgledati vlasnik vozila u svako doba. Pristup, također, radi na daljinu.

Novi poslovni modeli zasnovani na blokchainu

Ova tehnologija omogućuje dodjelu privremenih pristupa autorizaciji za vozilo – na siguran i efikasan način. Zaštićena veza sa podacima i funkcijama vozila može se uspostaviti pomoću blokchaina. Istovremeno štiti komunikaciju između učesnika. Dobavljači, kao treća strana, mogu se integrisati bez potrebe za dodatnim hardverom, jednostavno koristeći “pametne ugovore”. Pametni ugovori su automatizirani ugovori koji pokreću transakcije nakon uspostavljanja prethodno definisanih uslova. To znači da je poštovanje ugovora osigurano tehnološki.

“Sa ovom modernom tehnologijom, također se njeguje naša elektromobilnost: od bržeg, lakšeg i sigurnijeg sistema autentifikacije na stanici za punjenje, do procesa plaćanja”, kaže Uwe Michael, potpredsjednik Električnih/elektronskih sistema (Electric/Electronic Systems) u kompaniji Porsche.

Porsche također radi na novim poslovnim modelima baziranim na blokchainu: preko podataka koji se razmjenjuju za provjeru podataka, podaci koji se obrađuju lokalno šifriraju u distribuirane blokčiće. Korisnik kontroliše podatke, odlučujući kako ih koristiti, u zavisnosti od situacije. Sve aktivnosti su dokumentovane u blockchainu, što čini brisanje prepoznatljivim. Na ovoj osnovi, budući autonomni automobili će “vidjeti” napredne funkcije koje su na raspolaganju: Lokalni podaci mogu se koristiti za dobijanje regionalnih efekata “učenja”, koji se mogu sigurno “dijeliti” drugim vozilima. Korisnik može koristiti podatke, koji su istovremeno zaštićeni.

Start-up kompanija XAIN, osvojila je prošle godine prvi “Porsche Innovation Contest” (Porscheov konkurs inovacija) na temu blokchaina, pobijedivši više od 100 drugih aplikanata u procesu. Nakon konkursa, interdisciplinarni timovi iz čitavog Porschea su, u saradnji sa XAIN-om, tokom tri mjeseca radili na razvoju i testiranju aplikacija. Blockchain je uveden u Porsche Panameru, koristeći energetski efikasni proces koji je razvio XAIN. Osim toga, Porsche trenutno radi na daljim primjenama tehnologije, uključujući i područja punjenja električnom energijom i parkiranja.

XAIN nudi različita rješenja za blokchain i umjetnu inteligenciju, sa posebnim fokusom na inteligentne industrijske aplikacije. Osnivači Leif-Nissen Lundbæk i Felix Hahmann su naročito aktivni u automobilskoj industriji, gdje su i započeli svoje karijere. Zajedno sa istraživačima sa Univerziteta Oxford i Imperial College London, XAIN je u proteklim godinama razvio blokchain-sistem koji značajno smanjuje potrošnju energije u rudarstvu. To znači da je rješenje koje XAIN može ponuditi takođe pogodno za različite mobilne uređaje i vozila.