MILORAD DODIK DANAS U I. SARAJEVU PORUČIO| “Mi nismo bosanski Srbi”: A onda je OVO odbrusio novinarki…

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik komentarisao je posjetu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj.

“Vučić je čovjek koji je prvi u regionu promoviše saradnju i mir u regionu”, kazao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu.

Kako je kazao, što se tiče saradnje njega i Vučića, ona je na najboljem mogućem nivou.

“Ta saradnja podrazumijeva dobru saradnju Republike Srpske i Srbije, jednog naroda, Srba. Mi nismo bosanski Srbi, mi pripadamo jednom narodu i mi ne pristajemo da se naš identitet mijenja bez našeg pristajanja”, kazao je Dodik.

“Ne pristajemo da budemo bilo šta osim Srbi, jedinstven narod na ovom prostoru, nažalost rasut u različitim sada državnim zajednicama. U svakom slučaju radimo na tome da poboljšamo kapacitete”, naveo je on.

Dodik reporterki N1: Ko vam je ta država?

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, komentarisao je danas navode da MUP RS ima više oružja nego sve policijske agencije na nivou BiH.

“Ko vam je država”, upitao je Dodik reporterku N1 Adisu Imamović.

“Bosna i Hercegovina”, bio je odgovor naše reporterke.

“Ta vaša, kako ste je nazvali, uopšte nema pravo na policiju. U Ustavu Bosne i Hercegovine ne piše nigdje da je BiH nadležna. To što je neko isforsirao i napravio te vještačke tvorevine kakva je SIPA i Ministarstvo bezbjednosti, to je neka druga stvar. Mi samo priznajemo ono što je Ustavom predviđeno, a to je antiustavno nametnuto, i formiranje SIPA-e i nekih drugih agencija. Što se tiče njihovog opremanja, oni me ne zanimaju. Moja nadležnost je Republika Srpska. Ako dođem nekad na nivo zajedničkih institucija, trudit ću se da se umanji njihov značaj i da bude sve u skladu sa Ustavom”, kazao je Dodik.

N1