METEOROLOZI NAJAVILI VELIKU PROMJENU VREMENA U BiH: Pogledajte šta nam stiže nakon snijega i velike hladnoće…

U Bosni i Hercegovini do kraja radne sedmice preovladavat će hladno i oblačno vrijeme sa snijegom, piše u danas objavljenoj dugoročnoj vremenskoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda. Promjena vremena dolazi nam naredne sedmice kada se očekuje veliki rast temperatura zraka.

Kako javljaju bh, meteorolozi, najveća količina padavina očekuju se u petak (02.03.). U noći sa četvrtka na petak u Hercegovini, snijeg će usljed povećanja temperature zraka preći u kišu.

Jutarnje temperature zraka u Bosni kretat će se od – 17 °C do -10°C, a u Hercegovini od -7 °C do -2°C. Na planinama jutarnje temperature spuštat će se i ispod -20°C. Maksimalne temperature imat će vrijednosti između -8°C i -2°C u Bosni, a na jugu zemlje do 3°C.

Za dana vikenda (03. i 04. 03.) zadržat će se i dalje oblačno vrijeme sa kišom, a u Bosni je na većim nadmorskim visinama moguć snijeg.

Prema trenutnim sinoptičkim kartama, u BiH se naredne sedmice očekuje oblačno vrijeme sa kišom. Više padavina prognozira se u utorak (06.03.). Temperature zraka početkom sedmice kretat će se od 4 °C do 10°C, a pred kraj sedmice između 7 °C i 14°C, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

POGLEDAJTE JOŠ:

Led okovao sarajevske ulice jutros, toplije nakon srijede

Niske temperature i padavine obilježit će početak nove radne sedmice u Bosni i Hercegovini.

Na Bjelašnici je jutros izmjereno -20 stepeni Celzijusa, a hladno će biti i u narednim danima. Kako javlja reporterka N1 Hana Sokolović, promjene se mogu očekivati nakon srijede.

”Nakon srijede dolazi do blagog porasta temperature. Preporuke za građane: da utople lice i šake jer su to dijelovi tijela koji se najbrže smrzavaju, da piju dosta tople tečnosti i izbjegavaju alkohol. Posebne preporuke da se čuvaju oni koji će dane provesti na planinama. Što se tiče regije, u Hrvatskoj su padavine dosta veće”, kazala je ona.

Tokom dana kod nas će se intenzivirati sniježne padavine uz 5 do 10 centimetara snijega. Oprez pješacima jer su i trotoari prekriveni ledom.

N1