METEOROLOŠKI SERVIS IZDAO UPOZORENJE ZA NAS: Stižu tropske vrućine, nezapamćene godinama…

Širom Starog kontinenta temperature bi uskoro trebale biti znatno više od prosječnih za ovo doba godine – u srednjoj Europi i dijelovima Skandinavije i do deset stepeni više, prognozira Severe Weather Europe (SWE).

– Ljeto je skoro stiglo! Izvadite ljetnu odjeću – poručuju meteorolozi servisa SWE.

Također, meteorolozi su objavili i animaciju kretanja temperatura sljedećih deset dana.

– U veći dio kontinenta stiže vrlo toplo razdoblje. Jaka anticiklona nadvit će se na veći dio kontinenta i donijet će toplo vrijeme. Samo će Skandinavija biti hladnija, ali opet toplija od prosjeka za ovo doba godine. Najviše dnevne temperature ići će i do 25 stepeni – najavljuje SWE.

Period toplog vremena koji je zahvatio jugoistok Starog kontinenta, podsjetio je na najave da bi ljeto 2018. godine moglo biti izuzetno toplo na našim područjima, s temperaturama koje bi se mogle približiti, ili oboriti višegodišnje rekorde?!

Još prije nekoliko mjeseci je u Srbiji, Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) prognozirao kako bi ljeto u Srbiji moglo biti – prema svemu sudeći – izuzetno toplo, s velikim brojem tzv. «tropskih dana i noći». To su procjene Sektora za klimatske i biometerološke prognoze.

Dragan Mihić, rukovodilac grupe za monitoring klime i analize u RHMZ, najavio je svojedobno kako bi se broj tropskih dana mogao izražavati dvocifrenim brojevima.

Podsjetimo, ljeto 2017. godine je bilo drugo najtoplije u Srbiji, pobilo je rekord iz 2012. Najviša dnevna temperatura bila je izmjerena u Ćupriji, 06.08. i iznosila je 41,6°C!

NARODNA PROGNOZA. U Hrvatskoj je popularna narodna prognoza prema kojem dvanaest dana iz zadnjeg mjeseca jedne godine (od 13.12. do 24.12.) ukazuju na to kakvi će biti 12. mjeseci iduće godine.

Ova tzv. «pučka meteorologija» stara je stotinama godina, a najvjerovatnije je nastala u srednjem vijeku te se prenosila iz generacije u generaciju usmenim putem. Ljudi su u doba kad nije bilo drugih mogućnosti za dugoročno predviđanje vremena bez velikog truda zapisivali vrijeme i naprosto predviđali. Neki koji su pokušavali verificirati takvoj prognoziranje vremena ostali su razočarani, a drugi su pamtili samo one ishode koji su bili tačni.

KRATKO, ALI UŽARENO LJETO? Zanimljivo je da nas prema takvim prognozama očekuje zaista užareno ljeto – ali ne predugo. Najtoplije bi trebalo biti u zadnjoj sedmici šestog mjeseca, a zatim kroz cijeli sedmi mjesec bi temperature trebale biti visoke i približiti se 40°C!

Doznajemo.com