Mesić: Bal vampira, je li? Nisu Srbi Srbiju na opancima donijeli

U Kumrovcu se održava skup “Dan mladosti – radosti”, koji se svake godine održava u čast rođendana Josipa Broza Tita.
Jedan od govornika na proslavi je bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić koji je komentarisao kritičare koji ovaj skup nazivaju balom vampira.

– Bal vampira su oni koji ne razumiju što se dogodilo u Jugoslaviji i Hrvatskoj za vrijeme Drugog svjetskog rata. Bal vampira su oni koji misle da je Blajburg pogubno mjesto Hrvatske. Pogubno mjesto Hrvatske je NOB, borba za samostalnost Hrvatske, za povratak Istre, Međimurja, Rijeke, ostrva. To je prava hrvatska istorija – poručio je Mesić.

– To su oni koji ništa ne razumiju ili su pod uticajem bala vampira koji misle da se istorija može promijeniti. Svi u Evropi i svijetu slave Dan pobjede, osim Hrvatske. Kod nas se dogodilo što se nigdje u svijetu nije dogodilo, ono što je najslavnije u našoj istoriji zanemarujemo. U istoriji se dogodilo samo što je bilo i na to moramo biti ponosni, sami smo oslobodili svoju zemlju. Niko to drugi nije napravio – rekao je bivši predsjednik Hrvatske.

Komentarisao je i zahtjeve nekih boračkih udruženja da se skup zabrani jer “vrijeđa osjećaje hrvatskog naroda”.

– Ne razumiju, ali nametnule su se grupe kvaziistoričara i političara koji misle, tj. oni ne misle. Htjeli bi promijeniti istoriju, pa da nam nametnu rješenja koja nas udaljavaju od budućnosti. Mi se borimo za budućnost…Stariji se sjećaju onoga što je bilo dobro, svoje mladosti. Ima tu i dosta mladih. Naše školstvo je bilo takvo da vidimo na stadionima da se viče ubij ovoga ili onoga, pa čak i fašističke poruke – poručio je Mesić.

Dodao je da “bauk fašizma kruži Evropom, a fašizam uvijek završi u pokolju, zlu koje je teško ispraviti”.

Osvrnuo se na tvrdnje da je i on u prošlosti imao neprimjerenih izjava.

– Postojale su razne interperetacije onoga što sam rekao. Rekao sam, kada je došlo do srpske pobune, ne može Srbin orati zemlju u Hrvatskoj, a moliti Boga da kiša pada u Kragujevcu. Isto sam rekao da se Srbi u Hrvatskoj moraju ponašati kao Hrvati u Gradišću. S ponosom se sjećaju zemlje, ali su lojalni građani Austrije. Srbima sam poručio da na opancima nisu donijeli Srbiju, nego da su donijeli Srbiju u srcima… Ja sam tamo bio prisutan jer sam u Australiji došao zvati da pomognu u obrani Hrvatske, makar i financijski. Ta financijska sredstva koja su došla na hiljade računa, a Hrvatska nije dobila ništa – rekao je Mesić.