Mektić: SVI NA ISTOČNU GRANICU

Situacija se najviše odražava na Unsko-sanski kanton, te su članovi delegacije PSBiH prenijeli prijedloge i utiske koje su stekli nakon nedavne posjete privremenim prihvatnim centrima u ovom kantonu. Delegaciju, okupljenu oko Kluba za evropske integracije i sigurnosna pitanja PSBiH, činili su Jasmin Emrić, Edita Đapo, Aida Baručija, Mirjana Marinković-Lepić i Dženan Đonlagić.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine i predsjedavajući Operativnog štaba za pitanje migracija u BiH Dragan Mektić sastao se s delegacijom zastupnika Parlamentarne skupštine BiH, s kojom je razgovarao o trenutnoj situaciji u oblasti migracija, upravljanju i izazovima sa kojima se suočavaju nadležne institucije za pitanje migracija te aktivnosti koje su planirane u narednom periodu, prenosi Anadolija.

Mektić je istakao ključne probleme, prvenstveno što na nivou Evropske unije (EU) ne postoji zajedničko rješenje, naglasivši da migranti prolaze preko zemalja članica EU, odnosno Grčke i Bugarske. Pri tome se ne poštuju propisani sporazumi o readmisiji, odnosno mogućnosti vraćanja neprijavljenih migranata u zemlje kroz koje su prošli.

Također, istakao je nekorektno ponašanje susjednih zemalja, koje migrante propuštaju preko svoje teritorije ili ih čak ilegalno vraćaju u BiH. Naglasio je da je za upravljanje migrantskom situacijom ključno jačanje zaštite istočne granice te je i od parlamentaraca zatražio podršku za popunjavanje nedostajućeg broja policajaca i službenika u Graničnoj policiji i Službi za poslove sa strancima BiH, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Situacija sa migrantima najviše se odražava na Unsko-sanski kanton, te su članovi delegacije PSBiH prenijeli prijedloge i utiske koje su stekli nakon nedavne posjete privremenim prihvatnim centrima u ovom kantonu.

Zaključeno je da je izmještanje centara iz naseljenih mjesta neophodno te je Mektić najavio da će odmah nakon što se steknu uslovi na terenu početi izmještanje migranata iz Bire i Mirala na novu lokaciju. Ocijenjeno je da će se time znatno olakšati upravljanje i kontrola migranata ali i poboljšati život građana u ovom kantonu.