Mektić je ovo izjavio a sada i Bakir i Dodik drhte: Ako se ovo dogodi…

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić prije tri dana je pozvao na masovno okupljanje građana ispred zgrade Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) u Sarajevu. “Da budem iskren, ja nisam organizator u smislu prijavljivanje skupa i sličnih stvari, ali gdje se okupe građani sigurno je da ću doći i ja i učestvovati u takvoj vrsti skupa. Posebno kada se radi o životnim pitanjima građana u ovoj državi”, kazao je prvi čovjek Ministarstva sigurnosti naše zemlje.

On ističe da je u protekle četiri godine na poziciji ministra mislio da se nešto može uraditi kroz institucije, ali dodaje da se prevario.

“Očigledno je da je jači faktor onaj koji radi na razgradnji države i koji je duboko ogrezao u korupciji i kriminalu.”

Faktor koji razgrađuje državu je jači od institucija

Mektić za Klix.ba naglašava da jedino narod, putem određenih vrsta demokratskog pritiska, može natjerati zvaničnike da počnu raditi i kažnjavati one koji se bave kriminalom.

“Ne vidim drugu mogućnost. Uz pomoć naroda treba stvoriti atsmoferu da lopovi, kriminalci i kriminalizovani političari odgovaraju, da se procesuiraju, da im se oduzme imovina koju su nelegalno stekli i da se uspostavi sistem koji će raditi u korist i za narod”, dodaje Mektić.

PROČITAJTE SADRŽAJ 17h 46m
Delegacija EU, OSCE i Ambasada SAD-a poslale pismo VSTV-u: Uočavamo zabrinjavajuće pojave
Na pitanje da li zaista smatra da se mirnim protestima mogu desiti velike promjene u Bosni i Hercegovini, Mektić odgovara da u ovom momentu narod putem demokratskih i mirnih protesta može izdejstvovati takve suštinske promjene.

“Ja se nadam da može”, odgovara Mektić.

On ističe da će protesti biti mirni, ali da i to zavisi od “drskosti i bezobrazluka institucija, odnosno pojedinaca koji u njima rade”.

“Potrebno je da shvate ozbiljnost situacije u kojoj se nalaze i zahtjeve naroda. Ako budu gurali narodu prst u oči i provocirali na neki način, moguće je da narod uzme stvari u svoje ruke. Narod ima pravo da se bori za svoju bolju budućnost i sigurnost. Kakav bi to bio narod koji bi pristajao na jedno tihanje nestajanje, koje nam se sada događa”, zapitao se Mektić.

Opasnost od ubačenih elemenata
Mektić ponavlja da su vladavina zakona, pravda i pravna država ključni i osnovni postulat jedne države, a sve ostalo je nadgradnja u političkom, ekonomskom i svakom drugom smislu.

“Pravosuđe u BiH je neefikasno, neprofesionalno i što je najgore ogrezlo je u kriminalu, korupciji, nepotizmu i povezalo se s kriminalnim dijelom političkih elita u BiH. Nažalost umjesto da doprinosi stabilizaciji cjelokupne situacije, oni u najvećoj mjeri doprinose činjenicom da rade na razgradnji ove države. Posljedice su katastrofalne po građane, narod je u općoj depresiji, a kao rezultat vidi bježanje iz ove države”, govori Mektić.

On je iskoristio priliku da unaprijed osudi pokušaj svake vrste vandalizma i nasilja.

“Može doći do pokušaja da takvu vrstu skupa zloupotrijebi neko na način da ubaci neke provokatore, da pokušaju izazvati nerede. Tako mogu uraditi pogane političke elite kojima odgovara anarhija, nered i bezakonje. Oni se snalaze jedino u takvom okruženju.”

Za kraj je poručio da vjeruje u narod koji će doći s namjerom da na demokratski način podrži promjene i da kaže stop pojedincima koji su kriminizovali institucije.