Mektić: Danas sam morao donijeti veliku odluku – i odlučio sam

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić žestoko je kritikovao političke stranke HDZ BiH i SNSD, a koje je optužio da blokiraju funkcionisanje Vijeća ministara BiH i da ne rade u interesu građana BiH
Nakon što je otkazana sjednica Vijeća ministara BiH Mektić je rekao da je kompletna situacija u kojoj se nalazi državna vlast ne samo indikativna već da se radi o pokušaju “klasičnog blokiranja rada Vijeća ministara BiH”. Kako kaže, posljednja redovna sjednica Vijeća ministara BiH održana je 4. april 2019. godine i da je nakon toga bilo nekoliko pokušaja da se održi sjednica državnog organa izvršne vlasti.

“To nisu željeli ministri iz reda HDZ-a. Zbog toga nije bilo moguće održati ovu sjednicu. Ključna indicija koja me dovodi do zaključka da je riječ o pokušajima blokade jeste najava Milorada Dodika koji je rekao da će ministri iz reda Hrvata prestati dolaziti na sjednice. To se u praksi i događa”, rekao je Mektić.

On je kazao da se javnost može pokušati obmanuti, ali da je činjenica kako Vijeće ministara BiH ne radi od posljednje redovne sjednice. Istakao je kako ministri trebaju imati odgovornost pa da kroz Vijeće ministara BiH rješavati ključne životne probleme građana.

Blokada vlasti 43m
Zbog nedolaska ministara iz reda HDZ-a otkazana sjednica Vijeća ministara BiH

“Ne možemo ni biti svjesni koliko stvari čeka na dnevnom redu, a koje mogu utjecati na to da neke stvari od sutra već krenu dalje. Očigledno da ovdje nekima nisu bitni interesi građana BiH već su im važni politički interesi”, kazao je Mektić.

On je pozvao “reprezentacije” da sutra sjednu i izaberu novi saziv Vijeća ministara BiH poručujući da to tada Vijeće ministara BiH mora raditi.

“Zar je normalno da primamo pet ili šest hiljada KM, a da ništa ne radimo”, rekao je Mektić.

Na pitanje o Prvom godišnjem nacionalnom planu (ANP) Mektić je rekao da blokada Vijeća ministara BiH nema veze s tim jer su sjednice održavane i nakon povlačenja ANP-a s dnevnom reda prethodnih sjednica.

“Danas sam imao odluku o posebnoj vrsti ulaska građana s Kosova u BiH. Šta sad, treba da sve padne kako bi neko sjeo u neku fotelju. Za mene je ovo klasični dogovor SNSD-a i HDZ-a BiH kako bi se blokirala institucija i kako bi oni sjeli u fotelje. Gospodo iz reprezentacija, kako se već nazivaju, a i to kako se nazivaju im je glupo, sjedite i napravite novi saziv Vijeća ministara BiH ili šta god hoćete. Samo nemojte da blokiramo interese građana BiH”, kazao je Mektić.

Političkim strankama poručio je da su već do sada trebali izabrati novi saziv Vijeća ministara BiH u skladu sa izbornim rezultatom.