“LUDA PROGNOZA”: Zima sprema još dva snažna udarca, HLADNA MASA IZ SIBIRA krenula!?

Čak i meteorolozi priznaju da prognoze poprilično “luduju” i u ovom trenutku daju pomalo nerealne scenarije za treću dekadu ovog i prvu dekadu 3. mjeseca!

– S jedne strane imamo golemi anticiklonalni blok nad Grenlandom, Islandom i Skandinavijom i dolazak vrlo hladnog zraka iz Sibira i Rusije nad veliki dio Starog kontinenta. Ovo su klasične situacije, koje utiču i na vrijeme kod nas – objašnjava prof. Zoran Zadro.

– Dakle, po prognozama vjerodostojnih prognostičkih modela, čini se da se nećemo tek tako lako riješiti zime, barem ne do sredine 3. mjeseca.

I popularni američki meteo servis Accuweather najavljuje u našoj regiji zahlađenje u dva talasa – koji bi mogli donijeti snijeg i u nizinama. Prvi se očekuje iza 20. februara, a drugi početkom marta!?

Iako su u mnogim dijelovima svijeta ove zime zabilježeni ekstremi – u SAD velike hladnoće, u dijelovima Europe rekordne količine snježnih padavina, kod nas barem dosad se ipak manje-više ostvarila prognoza meteorologa-amatera iz Tutina Muhameda Ademovića koji već 26 godina nije promašio i koji je još prije nekoliko mjeseci kod nas najavio relativno blagu zimu, na što se možete podsjetiti u povezanom sadržaju.

– S jedne strane imamo golemi anticiklonalni blok nad Grenlandom, Islandom i Skandinavijom i dolazak vrlo hladnog zraka iz Sibira i Rusije nad veliki dio Starog kontinenta. Ovo su klasične situacije, koje utiču i na vrijeme kod nas – objašnjava prof. Zoran Zadro. – Dakle, po prognozama vjerodostojnih prognostičkih modela, čini se da se nećemo tek tako lako riješiti zime, barem ne do sredine 3. mjeseca. I popularni američki meteo servis Accuweather najavljuje u našoj regiji zahlađenje u dva talasa – koji bi mogli donijeti snijeg i u nizinama. Prvi se očekuje iza 20. februara, a drugi početkom marta!?

Doznajemo.com