LJUDI ŠIROM SVIJETA PLAČU: Pogledajte kako je sirijski narod dočekao tursku vojsku nakon oslobođenja Afrina…

Oružane snage Turske potvrdile su jutros kako je centar Afrina pod kontrolom i da su nastavljene aktivnosti razminiranja i provjere terena…

Oružane snage Turske (TSK) i Slobodna sirijska vojska (FSA), nakon uspostavljanja kontrole nad centrom Afrina, u Siriji, nastavljaju aktivnosti razminiranja i provjere terena.

Reporteri Anadolu Agency (AA) sa terena javljaju kako su pripadnici FSA u pet sati po loklanom vremenu, krenuli sa linija fronta oko centra Afrina. U roku od gotovo sat vremena u centar su počeli ulaziti iz pravca istoka, zapada i sjevera. Tom prilikom je uništeno nekoliko mina koje su teroristi postavili.

Oružane snage Turske (TSK) i FSA u prvoj etapi su preuzeli kontrolu nad najvećim naseljima Ashrafieh, Jamiliyah i Mahmudiyah, a zatim nekoliko objekata.

FSA i TSK nisu naišli na otpor, a u 8:30 po lokalnom vremenu uspostavljena je kontrola nad centrom Afrina.

U toku je neutralizacija eksplozivinih naprava, a pridaje se i velika pažnja kako civilima ne bi bila nanesena nikakva šteta.

Oružane snage Turske potvrdile su jutros kako je centar Afrina pod kontrolom i da su nastavljene aktivnosti razminiranja i provjere terena.

Turske snage kod Afrina pronašle veliki podzemni kompleks terorista YPG/PKK-a
Kompleks je na površini prekriven zemljom, a turske snage ga nisu uništile artiljerijskim dejstvom jer bi u tom slučaju postojao veliki rizik po sigurnost civila u obližnjem selu

Oslobođeni svi centri gradova u afrinskoj regiji

U nastavku operacije “Maslinova grana” Turske oružane snage (TSK) i Slobodna vojska Sirije (FSA) danas su oslobodili i centar grana Mabatli u sirijskoj pograničnoj regiji Afrin.

Reporter AA s terena javlja da su turska vojska i snage sirijske opozicije jutros od terorista YPG/PKK-ISIS-a očistili i centar grada Mabatli koji se nalazi sjeverozapadno od centra Afrina.

Civili u centru Afrina s oduševljenjem dočekali pripadnike TSK i FSA
Civili u Afrinu, čiji je centar u nedjelju ujutru oslobođen od terorista YPG/PKK-a, izrazili su duboku zahvalnost pripadnicima Oružanih snaga Turske (TSK) i Slobodne sirijske vojske (FSA) na spašavanju.

U operaciji ”Maslinova grana“ neutralizirana 3.603 terorista, poginulo 46 vojnika
U sukobima s pripadnicima terorističkih organizacija u okviru operacije poginulo je 46 naših saboraca, a 225 ih je ranjeno. Od početka operacije neutralizirana su ukupno 3.603 terorista, navedeno je u saopćenju Generalštaba Armije Turske

Operacija u Afrinu pokrenuta je 20. januara u skladu s turskim pravima zasnovanim na međunarodnom pravu i rezolucijama Ujedinjenih nacija, posebno onim koje se tiču borbe protiv terorizma 1624 (2005.), 2170 (2014.), te 2178 (2014.).

Turska se poziva i na član 51. iz UN-ovog sporazuma, odnosno “pravo na samoodbranu”. Operacija se provodi uz poštivanje teritorijalnog integriteta Sirije.

Istaknuto je i kako se prilikom izvođenja operacije ”Maslinova grana“ poduzimaju sve mjere za zaštitu civila u Afirnu, a u toku su i aktivnosti deminiranja terena.

aa.com.tr