‘LJEPOTICE, SAD UŽIVAJ U ŽIVOTU!'| Hrabra djevojčica dobila novo SRCE: Pogledajte kako sad izgleda…

Idem kući, konačno idem svojoj kući, veselo je u petak poslijepodne govorila Rita Duratović (4) opraštajući se od svih s kojima je zadnjih 11 mjeseci provela na odjelu dječje kardiologije KBC-a Zagreb.

Na te iskrene dječje riječi ravnodušne nisu mogle ostati ni medicinske sestre, koje se nisu ni trudile suspregnuti suze radosnice. Hrabroj djevojčici, kojoj je početkom siječnja transplantirano srce, poželjele su, baš kao i liječnici koji su o njoj mjesecima brinuli, puno zdravlja. Ispratile su je do izlaza, čvrsto zagrlile i izljubile.

– Rita je bila jako uzbuđena i nije mogla dočekati otpusno pismo. Osmijeh joj, kao ni nama, nije silazio s lica, a osjećaj da ćemo napokon, nakon toliko straha, borbe, molitve i nadanja, konačno svi biti na okupu jednostavno se riječima ne može opisati – ozarena lica govori Ritina mama Dina Knežević (34). Napominje da su u stanu u zagrebačkom naselju Prečko, u kojemu će odsad njihova peteročlana obitelj živjeti, jednu sobu uredili posebno za Ritu.

– Kupili smo joj novu posteljinu i sve pripremili za njezin dolazak. Samo je govorila: ‘Mama, ovo je samo moja soba? Ovo su sve moje igračke? Kako sam sretna, mama’ – prepričava nam Dina.

Ritin 20-mjesečni brat Petar i sedmomjesečna sestra Nicol nisu je u petak dočekali. Mama kaže da su Riti braco i seka svih ovih mjeseci neizmjerno nedostajali, a u subotu su trebali iz Siska stići u njihov novi zagrebački dom. Sretna i zahvalna Dina sa suprugom Bernardom još je jednom javno zahvalila svim liječnicima, medicinskim sestrama i ostalom osoblju koje je na Rebru mjesecima brinulo o njihovoj ljubimici. A doista imaju i na čemu biti zahvalni. Riti su prvo ugradili umjetno, mehaničko srce, a potom joj, svega nekoliko sati poslije, uspješno presadili kompatibilno srce koje je stiglo iz Beča.

Rita je bolovala od urođenog oštećenja srčanog mišića i ni jedna druga mogućnost liječenja nije dolazila u obzir. U svega dva dana ova hrabra djevojčica junački je podnijela dvije zahtjevne, neizvjesne i vrlo teške operacije. Prije prve operacije 5. siječnja ove godine, na kojoj su joj ugradili mehaničko srce i koja je trajala devet sati, djevojčica je bila u induciranoj komi.

Ritini roditelji su bili svjesni da je umjetno srce samo kratkotrajno rješenje.

Na društvenim mrežama zamolili su ljude da ustrajno mole za djevojčicu.

“Dragi ljudi dobrog srca, molite za moju malu Ritu koja lebdi između života i smrti. Spomenite je u svojim molitvama jer potrebno nam je božje čudo. Rita je dobila umjetno srce i izvukla se doslovno za dlaku”, objavila je na društvenim mrežama Ritina majka.

Čudo se zbilo samo nekoliko sati kasnije, kad su saznali da srce iz Beča za njihovu ljubimicu avionom stiže u Zagreb.

Državni centar zaštite i spašavanja zahtjev za prijevoz tima za transplantaciju na relaciji Zagreb – Beč – Zagreb primio je 6. siječnja u 3.53 sata. Vladin avion poletio je oko 7.30 sati.

U 14 sati srce je bilo u Zagrebu.

Dina je sa suprugom ponovno otišla u kapelicu u blizini bolnice, a na izlasku je ugledala kombi iza kojega je vozila policija. Zastala je kako bi vidjela što se događa, a onda ugledala lice poznatog liječnika koji je preuzeo kutiju, mahnuo joj i rekao: “Mama, srce je tu”.

– Pohitala sam na odjel intenzivne njege kako bih prije početka operacije, druge u svega 24 sata, poljubila svoju djevojčicu. Iako je bila u induciranoj komi, prišla sam joj i šapnula: ‘Ljubavi moja, ako me čuješ, stisni mi ruku koliko možeš. Ovo ljeto idemo na more. Stiglo je srce koje će ti spasiti život’ – prisjetila se Dina.

Živo se sjeća i onih nekoliko sekundi u kojima joj je Rita, iako slabašno, prstićima stisnula ruku. Niz Dinino lice slile su se suze. Ubrzo nakon operacije liječnici su potvrdili da se Rita oporavlja. Komplicirani, ali hvalevrijedan zahvat izvela je ekipa dječjih kardiokirurga na čelu s prof. dr. Darkom Anićem.

– Našoj borbi ovdje nije kraj. Rita će najmanje godinu dana morati biti u izolaciji, a to znači da neće smjeti previše boraviti u grupi ljudi. Prima terapiju protiv odbacivanja organa i moramo je jako čuvati.

Kontrolirat će se svakih tjedan dana, no to sve ne predstavlja nikakvu prepreku, sad kad je konačno s nama, kad je možemo zagrliti kad god poželimo i bdjeti nad njom – zaključuje Dina. Svoju hrabru i divnu kćerkicu već je prozvala malom heroinom.

24sata.hr