KONAČNO: Inzko KAO DA JE PLJUNUO u lice Dodiku

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko neće doći u parlament Srpske kako bi podnio izvještaj o svom radu. Umjesto toga, pozvao je one koje zanima njegov rad da potraže navedeni izvještaj na zvaničnoj veb strani OHR i Ujedinjenih nacija.
Ovim je stavljena tačka na poziv koji su prije nekoliko dana Incku uputili srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednica Srpske Željke Cvijanović, da dođe u Narodnu skupštinu RS i predoči izvještaj o svom radu, ali i radu svojih prethodnika.

– Incko treba da podnese izvještaj ne samo o svom radu već i za raniji period. Ako Incko to ne prihvati, to će biti samo još jedan dokaz da on ignoriše akt kojim je uveden visoki predstavnik, a ako to prihvati, onda će moći da čuje mišljenje najvažnijeg organa u Srpskoj. Ukoliko Incko odbije da podnese izvještaj, to znači da krši Dejtonski mirovni sporazum – poručio je ranije Dodik, te podsjetio da je samo jedan bivši visoki predstavnik – Pedi Ešdaun, to učinio do sada.

S druge strane, u OHR su za Srpskainfo kazali da Incko nema obavezu podnositi izvještaj parlamentu Srpske.

– Izvještaj visokog predstavnika Ujedinjenim narodima je jedini koji se podnosi na osnovu Opšteg okvirnog sporazuma za mir i rezolucija Savjeta bezbjednosti UN. Visoki predstavnik nema ništa za dodati njegovom pisanom izvještaju i prezentaciji Savjetu bezbjednosti UN, koja je dostupna na UN i OHR-ovim veb stranicama – naveli su u OHR.

Ljuti poslanici
Ovakav odgovor naljutio je poslanike u parlamentu Srpske, koji ističu da je Incko, ako ne iz pravnih, onda iz moralnih razloga, trebalo da dođe u ovo najviše zakonodavno tijelo u Republici Srpskoj i predoči im rezultate svog rada.

– Ukoliko neka ličnost odlučuje o pravima i interesima građana Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, onda treba i da obavijesti te iste građane o tome šta on tačno radi, bez obzira što mu je taj legalitet dala međunarodna zajednica – smatra potpredsjednik parlamenta Srpske Milan Petković.

Milan Petković

On ističe da Incko nikada nije stekao legitimitet od građana Srpske, a ne zna da ga je stekao ni od građana Federacije BiH.

Petković ističe da on, kao i svaki drugi građanin, ima pravo da traži da mu podnese izvještaj onaj koji odlučuje o nekim njegovim pravima i interesima.

Pročitajte još:
Incko za Dojče vele: Samo ako ne uspiju DOMAĆA RJEŠENJA, treba primjeniti BONSKA OVLAŠTENJA
“JA SAM VRHOVNI KOMANDANT” Dodik poručio Incku da OKAČI MAČKU O REP svoja bonska ovlaštenja
– Mislim da bi bilo i ljudski, ali i pravno poželjno, da Incko dođe u Narodnu skupštinu Republike Srpske pred predstavnike Srpske i podnese izvještaj u kojem će objasniti šta on to radi i na koji način. Nemojte zaboraviti da Incko može, a i da su u prošlosti visoki predstavnici donosili zakone te nametali volju građanima, a da nisu nikada nikome podnosili izvještaj – ističe Petković.

Glas građana
Dodaje da ne vidi problem zašto neko, ako radi savjesno, časno i pošteno, ne želi da izađe pred građane i objasni im šta tačno radi.
Slično mišljenje dijeli i predsjednik Kluba poslanika SNSD u NSRS Igor Žunić koji kaže da bi visoki predstavnik, ukoliko želi da na neki način bude dobrodošao i opšteprihvaćen na čitavom prostoru BiH, trebao doći pred parlamente Srpske i Federacije BiH, i predočiti izvještaj o svom radu.

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Igor Žunić

– Bez obzira što je možda drugačije definisan način podnošenja njegovog izvještaja, mislim da bi on trebao doći u NSRS. Ipak su narodni poslanici najkompetentniji da na neki način prenesu glas građana koji su ih birali. Mislim da Incko ne bi trebao imati ništa protiv da se suoči sa poslanicima i da odgovori na neka pitanja. Ako govorimo o nekim demokratskim principima, to bi meni bilo najlogičnije – ističe Žunić.

Dodaje da bi i zbog javnosti, ali i zbog razrješenja nekih vrlo osjetljivih tema koji se vežu za Inckov mandat, ali i uopšte rad visokog predstavnika, bilo dobro da javnost to uživo čuje.

Obaveza
Profesor Pravnog fakulteta u Banjaluci Vitomir Popović tvrdi da Incko ima pravnu obavezu da dođe pred parlament Srpske i podnese izvještaj o radu kancelarije visokog predstavnika, ako se to od njega traži. Na to ga, kako kaže Popović, obavezuje Aneks 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– U članu 2. pod tačkom 1. stoji da visoki predstavnik treba da periodično izvještava Ujedinjene nacije, Evropsku uniju, SAD, Rusku Federaciju i druge zainteresovane strane i organizacije o napretku i sprovođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma. Dakle, nema nikakve dileme da je Inckova obaveza da podnese izvještaj i parlamentu Srpske, ako se to od njega traži – ističe Popović.
Vitomir Popović

On dodaje da je u ovom slučaju zainteresovana strana Republika Srpska, te da u skladu s tim treba da podnese izvještaj. Isto bi to Incko trebao učiniti i u federalnom parlamentu, ukoliko je zainteresovana strana Federacija BiH.

– On ima tu obavezu i ne može se pozivati na to da je stavio izvještaj na sajt OHR i da onaj ko je zainteresovan treba otići tamo i čitati izvještaj. To ne dolazi u obzir – navodi Popović.