Komšić VRATIO DODIKU: Šta je vaša tradicionalna uniforma, je li ovo?

Član Predsjedništva BiH i predsjednik DF Željko Komšić izjavio je da je Godišnji nacionalni program završen ali ga niko nije poslao u Brisel niti je trebala bilo kakva posebna odluka.

Govoreći o NATO putu BiH, Komšić je kazao da je BiH dobila MAP 2010. godine u Talinu, ispunjenje MAP je pretposljednja stepenica pred punopravno članstvo.

– To je tehnička stvar, ne treba nikakva odluka – kaže Komšić.

Podsjetio je da se u Zakonu o odbrani u članu 83. spominje NATO, a da Dodik sada za mandatara nudi čovjeka nije neće poštovati zakon.

– Dajte da pošaljemo program u Brisel, evo mandatar za Savjet ministara. Vrlo jasno. Neka kaže Dodik šta mu smeta u Godišnjem nacionalnom programu – kazao je Komšić, gostujući Centralnog dnevnika kod Senada Hadžifejzovića.

Na pitanje kako komentariše poziv Dodika da pripadnici OS BiH obuku uniforme na Dan Vojske RS 12. maja, Komšić kaže da je to poziv na pobunu.

– Nema kršenja zakona koji jasno propisuje kakva je uniforma. On poziva na pobunu i onda će ljudi ostati bez posla. Na kraju, šta je tradicionalna uniforma VRS šajkača s kokardom, šubara? – upitao je.

Komšić je kazao da ni pod koju cijenu neće pristati na podjelu zemlje, te da mu je to bio motiv za ulazak u vlast zajedno sa SDA i SBB.

On je istakao da treba zaustaviti dalju dezintegraciju BiH koja je bila spremljena kroz izmjene Izbornog zakona.