Kolinda Grabar-Kitarović u BiH: Brojne i teške teme razgovora

Predsjednica Hrvatske danas počinje posjetu Bosni i Hercegovini, i to nakon razgovora sa turskim predsjednikom Recepom Tayyip Erdoganom koji joj je saopštio da je adresa za izmjene Izbornog zakon Sarajevo i institucije države Bosne i Hercegovine.
Urednik lista Novosti Ivica Đikić za Vijesti.ba je rekao kako očekuje oštar zaokret Hrvatske u politici prema BIH. Đikić tvrdi da će se to desiti pod pritiskom velikih sila prvenstveno Amerike, zatim EU te Njemačke koji su zainteresovani za izmjene Izbornog zakona, ali ne na način kako to predlaže HDZ BIH pa predviđa otopljavanje odnosa zvaničnog Zagreba i Bošnjaka.

”Glavna poruka s kojom predsjednica odlazi u BiH je da je riječ o prijateljskoj zemlji, a interes je Hrvatske da napreduje prema Europskoj uniji. Predsjednica dolazi čista srca, sa željom da BiH funkcionira kao država i da Hrvati imaju sva prava koja su im osigurana Daytonskim sporazumom. Ništa više i sve druge interpretacije predsjedničinog puta u BiH ne stoje”, kažu sa Pantovčaka.

Političke stranke sa sarajevskom adresom, pred posjetu Hrvatske predsjednice, jedinstvene su u stavu da nema miješanja u unutrašnje odnose BIH izvana. Ista poruka stigla je i iz entiteta Republika Srpska, od premijerke Željke Cvijanović, dok SDS-ov ministar sigurnosti BIH Dragan Mektić smatra da Grabar Kitarović treba pitati i o njenim navodima o broju terorista u BIH koji su se ispostavili netačnim.

Osim Izbornog zakona, još jedna tema se dan uoči posjete nametnula kao potencijalna za razgovor – gradnja Pelješkog mosta. Iz Evropske komisije stigla je jasna potuka Hrvatskoj – prije gradnje Peljekog mosta riješite problem sa BIH.

Prvog dana posjete osim sa članovima Predsjedništva BIH Kolinda Grabar-Kitarović susrest će se i sa rukovodstvom Paramenta BIH te predsjedavajućim Vijeća ministara Denisom Zvizdićem. Uslijediće i sastanak sa kardinalom Vinkom Pujićem te visokim predstavnikom Valentinom Inzkom.

S Majkama Srebrenice predsjednica Hrvatske bi mogla popričati o razmjeni otvorenih i oštrih pisama koje su si pisale početkom septembra prošle godine, prenose Vijesti.ba.

Nakon Sarajeva Kolinda će posjetiti i Novu Bilu, Vitez te Žepče. Posjetu će završiti u petak posjetama Tuzli, Orašju i Derventi.

(Vijesti.ba)