Kojović: Ako Unsko sanski kanton formira rezervni sastav policije, e to je…

Predrag Kojović, novi je predsjednik Naše stranke u naredne četiri godine, odlučeno je danas na Izborno-izvještajnom kongresu koji je održan u Sarajevu.

Kojović je osvojio 90, dok je njegov protukandidat Damir Marjanović 59 glasova.

Kojović je kazao Feni da ih očekuje mnogo posla, jer su postavili visoke ciljeve. Istakao je da im je glavni cilj da Naša stranka i Bh. blok preuzme vlast do 2020. godine u cijeloj zemlji.

– To je vrlo teška misija, ali mi to možemo uraditi – zaključio je.

Delegati su na Kongresu također birali i potpredsjednika, a to su: Srđan Mandić, Irma Baralija i Mirsad Čamdžić.

Kojović je mišljenja da ne treba dizati paniku, te da ima vremena da se utiče na obustavu tog procesa

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović smatra da uspostavljanje rezervnog sastava policije Republike Srpske opravdano izaziva zabrinutost građana.

– Ako se posmatra u kontekstu konstantnih separatističkih izjava predsjednika SNSD-a Milorada Dodika te odnosa srbijanske vlasti prema BiH za koji se ne može reći da je dobronamjeran, onda je sumnja da će taj rezervni sastav biti upotrebljen za antidržavne ciljeve opravdana – poručio je Kojović u saopćenju za javnost.

Povod za formiranje ovog sastava također smatra problematičnim.

– Povod za formiranje rezervnog sastava policije jednog entiteta ne može biti situacija s migrantima. Migrantska situacija je problem cijele države i s njim se trebaju suočavati državni, a ne entitetski organi. Pa zamislite sad da rezervni sastav policije formira Unsko-sanski kanton koji ima najveći priliv migranata, ko bi to dozvolio? Dakle, ako zaista u RS-u misle da će se tako izboriti s problemom priliva migranata, onda to govori o njihovom neprofesionalizmu i trošenju budžetskog novca na unaprijed propalu stvar. Teško je povjerovati da iza priče o formiranju rezervnog sastava ne stoji nešto puno opasnije – navodi predsjednik Naše stranke.

Unatoč tome, Kojović je mišljenja da ne treba dizati paniku, te da ima vremena da se utiče na obustavu tog procesa.

– Budžetska sredstva za taj rezervni sastav trebala bi biti odobrena sljedeće godine. Ukupan sastav trebao bi brojati 1.000 ljudi, a njegovo formiranje bi trebalo ići postepeno. Imamo vremena da utičemo da se ovaj proces zaustavi. Nadležni državni organi, progresivne političke snage, međunarodna zajednica, svi mi svim sredstvima moramo uticati da do formiranja tog rezervnog sastava ne dođe. Vjerujem da ovo uznemirava i dobar dio građana u RS. Nikome nije do povećanja broja puščanih cijevi već do poboljšanja životnog standarda građana – zaključio je Kojović, saopoćeno je iz Naše stranke.