KO JE KOME PRUŽIO “DIPLOMATSKI SREDNJI PRST”: Mediji javili da je Dodik odbio pozdraviti Cormack, a desilo se sasvim SUPROTNO!

U Donjoj Gradini danas je obilježen Dan sjećanja na žrtve ustaškog logora “Jasenovac” u razdoblju od 1941. do 1945. godine…

Iako se brojni mediji objavili da je Milorad Dodik odbio pozdraviti američku ambasadoricu u BiH Maureen Cormack, a pri tom se rukovao sa svim drugim prisutnim diplomatima, ta informacija, kako pouzdano saznajemo, nije tačna.

Mediji su naveli da je Dodik kao i prošle godine “preskočio” američku ambasadoricu Cormack tokom rukovanja s diplomatskim predstavnicima akreditiranim u BiH.

Takav potez u međunarodnim odnosima zove se “diplomatski srednji prst”.

Dodik naime nije imao prilike, kao prošle godine, da prođe pored ambasadorice Cormack i krajnje nekulturno ne pruži joj ruku. Danas je ambasadorica SAD-a u BiH bila na svojevrstan način oprezna i nije dozvolila da upadne u istu “zamku” kao prošle godine. Ona se nakon polaganja vijenaca povukla na drugi kraj od mjesta gdje je nalazio Dodik, tako da predsjednik RS-a nije ni imao prilike da joj priđe i napravi još jedan u nizu diplomatskih skandala.

Cormack je prije tri dana potvrdila kako Dodik “nije partner” SAD-a u BiH jer dovodi u pitanje teritorijalni integritet BiH a njegovo ponašanje u nedjelju je prokomentirala konstatacijom kako je ne zanima “ko se s kim rukovao” jer je u Donju Gradinu stigla zbog odavanja počasti žrtvama a ne zbog sadašnjih političara.

“Ovaj koncentracijski logor nas podsjeća na užasna zlodjela koja su počinjena za vrijeme Drugog svjetskog rata i na fašizam koji je sve to prouzročio i zbog čega se cijeli svijet zgražavao”, kazala je Cormack.

Dodik rekao je da je koncentracioni logor Јasenovac bio državni projekat Nezavisne Države Hrvatske /NDH/ za koji nikada niko nije odgovarao i koji i danas nema svoju zvaničnu kategorizaciju kao genocid na Srbima, Јevrejima i Romima.

“Ovo je mjesto koje navodi čovjeka da ćuti, jer nema šta da kaže, a sada znam da moramo da govorimo o ovome, da ne bi bilo zaboravljeno i odneseno u neka tamna mjesta istorije i da se na bi ponovo ponovio užasan bol i jauk, koji su mogle da čuju samo krošnje iznad nas i nebo”, rekao je Dodik na komemorativnom skupu u Donjoj Gradini.

Obraćajući se učesnicima komemoracije, Dodik je rekao da je dominatan osjećaj koji iz logora Јasenovac nosi još iz djetinjstva bio strah od ustaša i NDH, jer je u toj državi sprovođen stravičan projekat sistematskog
ubijanja jednog naroda.

“Ta spirala mjesta zločina – od Paga, Јadovnog, preko Јasenovca, Gradiške, do Sajmišta, Kragujevca, pa ponovo prema Brodu, Prebilovcima, hercegovačkim jamama, odnijele su milion žrtava srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu”, posjetio je Dodik.

On je dodao da su u tom ratu Srbe, oslabljene u prethodnom ratnom sukobu, ubijali gdje god su stigli, bez razloga i povoda.

“Ubijali su nas, a nisu ni znali zašto to čine, ali su u tome uživali, jer se nikada nisu umorili, stali, prestali, čuli jauk, plač majke i djeteta. Nikada nisu imali saosjećanje i pomislili na svoje”, rekao je Dodik.

On je kazao da je iz logora Јasenovac 22. aprila 1945. godine proboj izvršila samo mala grupa od 1.100 preživjelih logoraša, u momentu kada je svijet već vidio i znao da je Drugi svjetski rat pri kraju.
“Krenuli su da se probiju iz logora da bi bili živi svjedoci onoga šta je bilo i da bi omogućili da život nastavi da teče”, dodao je Dodik.
On je podsjetio da u opštini Kozarska Dubica 20 godina poslije Drugog svjetskog rata nije bilo muškog regruta iz srpskog naroda, jer su svi bili pobijeni u logoru za djecu, u kojem je pobijeno ili nestalo 35.000 kozaračke djece.

Dodik je rekao da je sam sebi često postavljao pitanje kako je moguće da grupa ustaša ubije toliko ljudi u Donjoj Gradini, te kako to da niko nije pružio odpor?

“Skoro sam shvatio da su Srbi stradali zbog dvije strašne stvari u svojoj istoriji, a to su strah i iluzija. Strah od tog monstruoznog mjesta, logora u koji su ulazili u kojem su sretali leševe, odsijecao je snagu za bilo kakav otpor. Bio je to parališući strah, jer ste došli na mjesto bez povratka”, rekao je Dodik.

Slobodna Bosna