KATASTROFE JEDNA ZA DRUGOM DANAS POGAĐAJU BiH: Nakon snijega uslijedile su poplave, klizišta, čak i zemljotres…

Usljed obilnih padavina u Kiseljaku je došlo do poplava, a nabujala je i rijeka Lepenica koja protiče kroz ovaj grad.

Poplava je uzrokovala velike poteškoće u saobraćaju i kretanju pješaka, jer se voda zadržava na saobraćajnicama i u pojedinim naseljima.

Na terenu se nalaze kiseljački vatrogasci, koji u centru grada čiste branu na rijeci Lepenici, kako bi se povećao protok vode i spriječilo izlijevanje iz korita, potvrđeno je za portal Klix.ba.

U pomoć je pritekla jedna lokalna firma, a očekuje se i podrška civilne zaštite.

Pokrenuto veliko klizište u blizini spomenika Bitke na Sutjesci

Usljed obilnih padavina na području Foče, u blizini spomen-kosturnice na Tjentištu pojavilo se klizište, rekao je Srni direktor Nacionalnog parka “Sutjeska” Dejan Pavlović.

“Klizište je odnijelo pola brda, stanje na terenu je zastrašujuće, a ugrožen je prostor na kojem se nalazi spomen-kosturnica i spomenik borcima stradalim u bici na Sutjesci”, istakao je Pavlović.

Na području opštine Foča već drugi dan zabilježene su obilne padavine.

“Klizište koje se jutros pokrenulo u Dolini heroja, ispod Spomenika Bitke na Sutjesci, neće biti moguće sanirati bez pomoći viših instanci vlasti. Koliko god se trudili da vratimo stari sjaj Nacionalnom parku Sutjeska, priroda nam pokaže da ništa ne možemo uraditi sami. Dragi prijatelji i poštovaoci antifašističkih tekovina, bivše nam države, sada više nego ikad nam je potrebna pomoć, ne samo da Dolinu heroja vratimo u prvobitno stanje, već i da Sutjesku ponovo vratimo tamo gdje joj je mjesto. Na prvo mjesto svih destinacija koje treba posjetiti. Smrt fašizmu!”, poručeno je na Facebook stranici Nacionalnog parka Sutjeska.

Zemljotres jačine 4,5 stepeni Richtera kod Makarske, osjetio se i u BiH: Podrhtavanje tla se osjetilo i u našoj zemlji uključujući glavni grad Sarajevo…

Zemljotres jačine 4,5 stepeni Richtera kod Makarske, osjetio se i u BiH
Zemljotres koji je registrovan danas u Hrvatskoj osjetio se i u našoj zemlji.
Zemljotres jačine 4,5 stepeni po Richteru zabiljeđen je u 13:53 sati, a epicentar je bio na dubini od 2 km u Jadranskom moru, 36 km istočno od Splita i 9 km sjeverozapadno od Donje Brele kod Makarske, odnosno u blizini otoka Brača.

Podrhtavanje tla se osjetilo i u našoj zemlji uključujući glavni grad Sarajevo.

Klix